Aνησυχητικές διαστάσεις παίρνει όχι μόνο η εκτίναξη του πληθωρισμού (ανεξάρτητα εάν είναι της Eurostat ή της ΕΛΣΤΑΤ που συνήθως έχουν κάποιες μικροδιαφορές) τον Ιούνιο καθώς σύμφωνα με την Eurostat διαμορφώνεται στο 12% που είναι ιστορικό υψηλό για την περίοδο μας μέσα στη Ευρωζώνη.
Πιο ανησυχητική για το υπουργείο Οικονομικών είναι η σταδιακή απόκλιση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά μέχρι προ τριμήνου η απόκλιση έφτανε το 2% ενώ πλέον έχει αυξηθεί σημαντικά. Η Eurostat ανακοίνωσε μεσοσταθμική αύξηση 8,6%. Για να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση, ας δούμε τον πληθωρισμό της Γαλλίας , που διαμορφώνεται στο 6,4% και που παρόλα αυτά ‘κτύπησε’ συναγερμός στην Nation στο Παρίσι (Υπουργείο οικονομικών) ενώ βούλιαξαν χθες και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Σε φάση αντίστοιχου πανικού (άνευ εισαγωγικών) βρίσκεται η -εκτός Ευρωζώνης- Βρετανία η οποία και λόγω Brexit αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα με τον πληθωρισμό της ενώ ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η Γερμανία που παρά το γεγονός ότι τον Ιούνιο συγκρατήθηκαν οι έντονες ανοδικές τάσεις εντούτοις δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη από την εκτίναξή του σε ιστορικά για την Γερμανία επίπεδα (όχι μόνο την περίοδο του Ευρώ αλλά και την εποχή του παντοδύναμου Γερμανικού μάρκου).
Αναγκαίες οι μειώσεις της επιδοματικής πολιτικής
Στο υπουργείο οικονομικών περιμένουν τα νέα μέτρα της ΕΚΤ προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη αλλά κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να περιορίσουν και τις επιδοματικές πολιτικές οι οποίες θεωρούνται πληθωριστικές. Τα περιθώρια για το οικονομικό επιτελείο έχουν στενέψει και εάν ο πληθωρισμός δεν ‘φρενάρει’ μέσα στο επόμενο δίμηνο, τότε ο Σεπτέμβριος και το δ’ τρίμηνο θα έχει αρνητικές εκπλήξεις.
Προς το παρόν η επίσημη γραμμή του πρωθυπουργικού γραφείου (δηλαδή του ΠΘ) είναι να στηριχθεί άνευ όρων η ανάπτυξη της χώρας ώστε να έχουμε (ως χώρα) ένα θετικό αφήγημα. Ωστόσο εάν ο πληθωρισμός , δηλαδή η ακρίβεια στο ‘καλάθι της νοικοκυράς’ δεν τιθασευτεί μέσα σε ένα εύλογο διάστημα (3μηνών για παράδειγμα) τότε ίσως η Ευρωπαική Επιτροπή και οι θεσμικοί φορείς θα αναγκαστούν να δώσουν συστάσεις σε πρώτη φάση και να επιβάλουν νέα μέτρα σε δεύτερη φάση. Πληθωρισμός, ελλείμματα και χρέος γίνονται πλέον ασφυκτικά αγκάθια για την κυβέρνηση και ίσως είναι οι βασικοί λόγοι που ο ΠΘ θέλει να επισπεύσει τις εκλογικές διαδικασίες.