Με ρητορική σκληρού ροκ κατά Βρυξελλών και της ελληνικής κυβέρνησης για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση επανήλθε ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή κρίση δεν είναι απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δημιουργήθηκε από λάθη πολιτικής στην Ευρώπη.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, επανέλαβε ότι η Ευρώπη βιάστηκε να υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους πράσινης μετάβασης, χωρίς πρόνοιες για την ενεργειακή ασφάλεια. Ο ίδιος, είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τον Σεπτέμβριο, πριν διαφανεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ως πιθανότητα στο γεωπολιτικό τοπίο.
Με τη χονδρική τιμή φυσικού αερίου τόσο ψηλά, στις Βρυξέλλες συζητούν πώς θα «πρασινίσει» η οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατηγόρησε ευθέως τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών για εμμονή με την πράσινη οικονομία σε βαθμό υπονόμευσης της σταθερότητας. Αντίστοιχες πολιτικές, όπως είπε, εφάρμοσαν και οι ΗΠΑ περιορίζοντας τις επενδύσεις στις βαριές πετρελαϊκές βιομηχανίες, με αποτέλεσμα και εκεί να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Αυτό άλλωστε, δήλωσε, ότι είπαν και οι CEO’s στον Τζο Μπάιντεν, όταν συναντήθηκαν μαζί του και τους ζήτησε να αυξήσουν την παραγωγή.
Αναφορικά με την Ελλάδα ο επιχειρηματίας επέμεινε ότι η απόφαση για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ήταν βεβιασμένη, χωρίς σχεδιασμό και εξέθεσε τη χώρα ενεργειακά σε φάσμα ανασφάλειας, που με τη σειρά του επέτρεψε την εκτόξευση των τιμών.
«Βιαστήκαμε να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς ‘ψυχρής εφεδρείας’»,
τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ άφησε να εννοηθεί, ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε αυτή την ενδιάμεση λύση λόγω κόστους.
Επίσης, μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μυτιληναίος κατέδειξε την απουσία ρεαλιστικού σχεδιασμού, ψέγοντας τους υπερεθνικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης όπως η ΕΤΕπ, επειδή πρωτοστάτησαν στην περιστολή χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.
Θεωρήσαμε δεδομένη την προσφορά φθηνής ενέργειας και τώρα το πληρώνουμε, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αν έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα στις Βρυξέλλες.
Επίσης, από τεχνοκρατική σκοπιά, ο κ. Μυτιληναίος ανέδειξε την απουσία θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση των ESG και τον περιορισμό του Green Washing, αναφέροντας ότι αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες καταρτίζεται σχετικός κανονισμός. Όπως δήλωσε, όμως, οι οίκοι αξιολόγησης ESG έχουν διαφορετικά standard και μοντέλα αξιολόγησης, δημιουργώντας χάος λόω πολυτυπίας στην αγορά και υπονομεύοντας την προσπάθεια για χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Για να έχει επιτυχία η μετάβαση, απαιτείται προγραμματισμός, κοστολόγησή της και χρόνος, επανέλαβε στην κατακλείδα της τοποθέτησής του.