Κυβερνητικές έριδες προκαλεί η υπόθεση του Turkaegean στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς μετά το έμμεσο αλλά σαφές καρφί του Βασίλη Κικίλια ότι το θέμα χειρίζεται ο Νίκος Δένδιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ΕΔΕ, η οποία μπορεί όμως να καλύψει μόνο το υπουργείο του και φαίνεται ότι έχει στόχο την πρόληψη “πυρκαγιών” στην περιοχή του.
Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων αναφορικά με την κατοχύρωση του σήματος Turkeagean διέταξε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Η πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης, όμως, συνάδει με έμμεση αποδοχή ευθύνης για την άγνοια και την αδράνεια αποτελεί, ενώ έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια ότι το θέμα γνώριζε και χειρίζεται από καιρό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
ΕΔΕ ως αντιπύρ
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.
Προσφυγή στον αέρα
Προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) θα κάνει η Ελλάδα για την κατοχύρωση του όρου του «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με την εκδοχή της κυβέρνησης, όπως την ξεδίπλωσε χθες Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν πρόκειται για αναγνώριση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι απλά απόφαση μιας επιτροπής της με έδρα την Ισπανία, η οποία «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος που έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε να γίνει ένσταση, ενώ ερευνάται πώς και γιατί συνέβη.
Την εκδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, όμως, διαψεύδει το ίδιο το κοινοποιημένο χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Σημάτων, σύμφωνα με το οποίο δεν προβλήθηκαν αντιρρήσεις, εγκαίρως, στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για μια «αθέμιτη εμπορική πρακτική που θα προσβληθεί και θα αποκατασταθεί».
Για νομική αντίδραση μίλησε και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, πετώντας όμως το μπαλάκι στο υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα προσωπικά στον Νίκο Δένδια.
Πάντως, τεχνικο-νομικά τέτοιες διαδικασίες δεν προβλέπονται από τη στιγμή που έχει παρέλθει άπρακτη η περίοδος κατάθεσης αντιρρήσεων. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει παρέμβαση της Κομισιόν, αλλά σε νομικό επίπεδο δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρωτοβουλία.