Την άρση του veto της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας ανακοίνωσε η συμμαχία εν όψει της Συνόδου Κορυφής, με τις τρεις χώρες να υπογράφουν Μνημόνιο κατανόησης.
Η Τουρκία έχει άρει το veto για την αποδοχή από το NATO των αιτήσεων ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Συμμαχία.
Οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στη Μαδρίτη το απόγευμα της Τρίτης, ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια μετατόπιση της κοινής γνώμης σε ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη προς το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη να υποβάλουν επίσημα αίτηση για ένταξη στα μέσα Μαΐου.
Μέχρι τώρα, η τουρκική ηγεσία, επικαλούμενη τις ανησυχίες για την υποτιθέμενη υποστήριξη των χωρών στις κουρδικές ομάδες και το εμπάργκο εξαγωγών όπλων εις βάρος της εξαγωγές όπλων, μπλόκαρε την κατ αρχήν αποδοχή της αίτησης των χωρών.
Την Τρίτη, μετά από εβδομάδες συνομιλιών, οι τρεις χώρες κατέληξαν σε συμφωνία.
«Οι υπουργοί Εξωτερικών μας υπέγραψαν ένα τριμερές μνημόνιο το οποίο επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης αυτή την εβδομάδα θα υποστηρίξει την πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö.
«Το κοινό μας μνημόνιο υπογραμμίζει τη δέσμευση της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους έναντι των απειλών για την ασφάλεια του άλλου»,
πρόσθεσε ο Φινλανδός ηγέτης.
«Το να γίνουμε σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη δέσμευση».
Auditor’s note: Η Άγκυρα κρατάει ακόμα τα κλειδιά
Σε αυτή τη φάση δεν είναι σαφές αν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την υπέρβαση του τουρκικού veto ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε και ζητήματα που δεν αφορούν στο στενό πλαίσιο των σχέσεων με τη Σουηδία και την Φινλανδία.Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η αποδοχή των αιτήσεων δεν σημαίνει άμεση ένταξη των χωρών. Η διαδικασία ενσωμάτωσης διαρκεί περίπου ένα έτος και πρέπει η ένταξη των χωρών πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια όλων των χωρών μελών. Αυτό συνεπάγεται ότι η Τουρκία διαθέτει ακόμη τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη διαδικασία αν θεωρήσει ότι οι όροι που τίθενται στο Μνημόνιο δεν έχουν καλυφθεί.
Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις δεν θα αφήσουν αδιάφορη τη Ρωσία. Αν και η Μόσχα είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τις εξελίξεις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί πειθήνια. Αντιθέτως, το Κρεμλίνο αναμένεται να εκδηλώσει πολυεπίπεδες αντιδράσεις, άμεσα.