Στην Ισπανία, σε όχι και τόσο ουδέτερο έδαφος, θα δοκιμαστεί η θερμοκρασία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε επίπεδο ηγετών, καθώς Μητσοτάκης και Ερντογάν θα παρακαθήσουν σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των ηγετών του NATO ο βασιλιάς Φελίπε.
Αν και η διάρθρωση του τραπεζιού για το δείπνο δεν είναι γνωστή, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να βρίσκεται κοντά στον Βασιλιά Φελίπε, καθώς οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ισπανίας είναι εξαιρετικές -και στον αμυντικό τομέα-, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος θα βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω του veto στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.
Επίσης, η Συμμαχία θα υιοθετήσει τη νέα στρατηγική αντίληψη, στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, ενώ στην ατζέντα υπάρχουν συνολικά έξι ζητήματα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται άμεσα τα ελληνοτουρκικά. Τα διμερή ζητήματα θα μπορούσαν, όμως, να τεθούν στην ομπρέλα της τελευταίας θεματικής, στην οποία περιλαμβάνεται και το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, αφού η Βουλή έχει εγκρίνει το τελευταίο σκέλος του εξοπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας για την αναβάθμιση των F-16 Bloc 50 και την προμήθεια πυραύλων, από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα προμήθειας κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό και επιμέρους εξοπλιστικά προγράμματα για τον Στρατό Ξηράς.
Με δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δημοσίως απαξιώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρείται μάλλον δύσκολο να υπάρξει προσέγγιση στο δείπνο. Ενδεχομένως, με αμερικανική παρένεση και παρέμβαση του γενικού γραμματέα να επιχειρηθεί μια κάποια κίνηση που θα έδινε στίγμα προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη σχετικές διαρροές. Το κλίμα θα φανεί και από την εθιμοτυπική οικογενειακή φωτογραφία. Στη Σύνοδο των Βρυξελλών Ερντογάν και Μητσοτάκης ήταν αμφότεροι στο άκρο της φωτογραφίας, με τον Τούρκο πρόεδρο στην πρώτη σειρά και τον Έλληνα πρωθυπουργό στη δεύτερη, ακριβώς από πίσω του.
Οι παγίδες της προσέγγισης
Σε αυτή τη φάση και μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις Ερντογάν κατά Μητσοτάκη, ενδεχόμενο προσέγγιση, ακόμα και χειραψία θα αποτελέσει σαφή ένδειξη υπαναχώρησης του Τούρκου προέδρου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φανεί να κερδίζει πόντους -επικοινωνιακά τουλάχιστον-. Ωστόσο, με δεδομένα ότι η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να αποφύγει την ενεργοποίηση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του NATO, οι επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη θα μπορούσαν να κρύβουν… κινδύνους.
Καθώς η Τουρκία εργαλειοποιεί την κρίση στην Ουκρανία και την προσπάθεια του NATO να διευρύνει την επιρροή του, για να ενισχύσει το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Τουρκίας, είναι προφανές ότι μπορεί τα ελληνοτουρκικά να τεθούν ως παρεμπίπτον ζήτημα, γεγονός που θα αύξανε τις πιθανότητες να πιεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για παραχωρήσεις. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ιδανικά, η ελληνική πλευρά θα έχει προετοιμάσει στρατηγική παραχωρήσεων εκτός πυρήνα, ώστε να μη βρεθεί να διαπραγματεύεται αλλαγή πλαισίου.
Επίσης, η Τουρκία έχει απειλήσει -εμμέσως- ότι θα εγείρει ζήτημα στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη. Μέχρι στιγμής, πάντως, σε επίπεδο διπλωματικών αποστολών και μονίμων αντιπροσώπων κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Θα μπορούσε πάντα να τεθεί πολιτικά, από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά κάτι τέτοιο χωρίς προετοιμασία και αντίστοιχη στοιχειοθέτηση σε τεχνικό επίπεδο θα ήταν “πυροτέχνημα”.
Η ατζέντα του NATO
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντώνται στη Μαδρίτη σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας. Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει γκρεμίσει την ειρήνη στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει εκτεταμένες ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις και έχει κλονίσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η απάντηση του ΝΑΤΟ ήταν γρήγορη και ενωμένη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περισσότερο από ποτέ, το ΝΑΤΟ είναι η απαραίτητη πλατφόρμα για διατλαντικές διαβουλεύσεις και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται, λαμβάνοντας αποφάσεις για να διατηρήσουν το ΝΑΤΟ ισχυρό και έτοιμο σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνα και υποστήριξη της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα. Θα συμφωνήσουν τη Στρατηγική Αντίληψη του 2022, η οποία θα είναι ένας οδικός χάρτης για τη Συμμαχία τα επόμενα χρόνια. Οι Σύμμαχοι θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία με τους εταίρους, θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και θα βελτιώσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ – όλα αυτά θα υποστηρίζονται από τις απαραίτητες επενδύσεις στη συλλογική άμυνα.
- ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
- ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
- ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 2022
- ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ
- ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
- ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ι. Ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία. Ως απάντηση στη νέα πραγματικότητα ασφάλειας, η Συμμαχία έχει ενισχύσει την ικανότητά της να προστατεύει και να υπερασπίζεται κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους.
Υπάρχουν τώρα πάνω από 40.000 στρατιώτες υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη αεροπορικών και ναυτικών μέσων. Το ΝΑΤΟ έχει διπλασιάσει τον αριθμό των ομάδων μάχης σε οκτώ, που εκτείνονται από τη Βαλτική Θάλασσα στο βορρά έως τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο.
Στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν σημαντικά τη στάση της Συμμαχίας μακροπρόθεσμα, με περισσότερη παρουσία, δυνατότητες και ετοιμότητα.
Η διασφάλιση ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει κατάλληλο για το μέλλον θα απαιτήσει επαρκείς πόρους και συνεχείς επενδύσεις στην άμυνα.
II. Διατήρηση υποστήριξης για την Ουκρανία
Οι Σύμμαχοι παρέχουν ισχυρή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διατηρήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό βασίζεται σε χρόνια εκπαίδευσης και βοήθειας του ΝΑΤΟ από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022,
Οι Σύμμαχοι έχουν ενισχύσει σημαντικά την πρόσθετη θανατηφόρα και μη θανατηφόρα βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν την Ουκρανία να επικρατήσει. Στη Σύνοδο Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των Συμμάχων θα συναντηθούν με την Ουκρανία και θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα.
III. Έναρξη της Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ για το 2022
Οι στρατηγικές ιδέες εξοπλίζουν τη Συμμαχία για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας και καθοδηγούν την πολιτική και στρατιωτική της ανάπτυξη, ώστε να είναι εξίσου προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο. Εκτός από την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, είναι τα πιο σημαντικά έγγραφα της Συμμαχίας, που χρησιμεύουν ως σχέδιο για μελλοντική προσαρμογή.
Στη Μαδρίτη, οι Ηγέτες θα υιοθετήσουν μια νέα Στρατηγική Αντίληψη, η οποία θα αξιολογεί το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας μας και θα επιβεβαιώνει εκ νέου τις αξίες, τον σκοπό και τα καθήκοντα του ΝΑΤΟ. Θα καθορίσει τις κοινές θέσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των αναδυόμενων προκλήσεων και για πρώτη φορά θα απευθύνεται και στην Κίνα.
IV. Ενίσχυση συνεργασιών και διατήρηση Ανοιχτής Πόρτας
Σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού, καθώς τα αυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν βασικές αρχές για την ασφάλειά, η Συμμαχία πρέπει να συνεργαστεί ακόμη πιο στενά με χώρες και οργανισμούς με ομοϊδεάτες. Η εταιρική σχέση του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν λάβει ιστορικές αποφάσεις για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας τη σημασία της πολιτικής της Ανοιχτής Πόρτας. Στη Σύνοδο Κορυφής, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω την υποστήριξη προς τη Γεωργία και άλλους εταίρους για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους.
Οι ηγέτες των εταίρων στην Ασία-Ειρηνικό Αυστραλία, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας και Νέα Ζηλανδία συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
V. Προσαρμογή σε απειλές και προκλήσεις από οποιαδήποτε κατεύθυνση
Η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχή προσαρμογή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτά περιλαμβάνουν την τρομοκρατία, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, τις ανατρεπτικές τεχνολογίες και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.
Μια ευρεία προσέγγιση της ασφάλειας περιλαμβάνει επίσης μια ισχυρή εστίαση στην ανθεκτικότητα – την πρώτη γραμμή άμυνας του ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα λάβουν αποφάσεις για να διατηρήσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα, μεταξύ άλλων μέσω του νέου Defense Innovation Accelerator για τον Βόρειο Ατλαντικό και ενός Ταμείου Καινοτομίας, για την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη αιχμής σε προκλήσεις ασφάλειας, με χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ.
Η κλιματική αλλαγή είναι μια καθοριστική πρόκληση της εποχής και οι Σύμμαχοι εργάζονται για να την ενσωματώσουν σε ό,τι κάνει ο Οργανισμός. Στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν μια νέα μεθοδολογία για τη χαρτογράφηση των στρατιωτικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και έναν στόχο που θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ να συμβάλει στον στόχο του Net Zero.
VI. Διατλαντική ενότητα και αλληλεγγύη της Συμμαχίας
Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία. Ο διατλαντικός δεσμός μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής έχει εξασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλειά μας για περισσότερα από 70 χρόνια. Σήμερα, καθώς αντιμετωπίζουμε την πιο σοβαρή κατάσταση ασφάλειας των τελευταίων δεκαετιών, η Συμμαχία ανταποκρίνεται στην πρόκληση με ενότητα και αποφασιστικότητα. Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγέτες στη Μαδρίτη θα διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διατηρεί την ειρήνη, να αποτρέπει τις συγκρούσεις και να προστατεύει τον λαό και τις αξίες.