Συμφωνία, που όπως περιγράφεται μέχρι στιγμής επιτρέπει στο μακρύ χέρι της Άγκυρας να αποκτήσει πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφοριών και στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ παράλληλα στοχοποιεί ακόμα και βουλευτές επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη! Από τις εξελίξεις θα πρέπει να θορυβηθεί και η Ελλάδα καθώς η Τουρκία χτίζει υπόβαθρο για πρόσβαση στην Δομημένη Δύναμη της ΕΕ, την PESCO.
Ανατριχίλα προκαλούν για τη Δύση τα Μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT θα αποκτήσει πρόσβαση σε δίκτυα πληροφοριών και θα έχει τη δυνατότητα να καταδιώκει Κούρδους στη Βόρεια Ευρώπη, που μέχρι τώρα αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο.
Παράλληλα, όπως φαίνεται, η Τουρκία έχει στοχοποιήσει και κουρδικής καταγωγής Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Σουηδίας, την έκδοση της οποίας απαιτεί καιρό τώρα!
Ειδικότερα, στο σουηδικό Κοινοβούλιο, έχουν εκλεγεί 8 βουλευτές κουρδικής καταγωγής. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και μια γυναίκα, Πεσμεργκά, ιρανικής καταγωγής, που πολέμησε με τους Κούρδους YPG τού Ιράκ, επί Σαντάμ Χουσείν και η οποία στα 19 της χρόνια βρέθηκε στη Σουηδία. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, είναι μαρξίστρια. Εξελέγη ούσα μέλος αριστερού κόμματος. Εσχάτως, όμως, μεταπήδησε στο κυβερνών κόμμα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργό. Για την πολιτική της μετατόπιση έθεσε ως όρο, να αποχαρακτηριστούν οι Κούρδοι YPG από τρομοκράτες.
Σύμφωνα με την αρχική ερμηνεία και στα δύο Μνημόνια περιλαμβάνονται ρήτρες για τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών συνεργασίας σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, εξέλιξη που προκαλεί τρόμο για τις μειονότητες στις δύο χώρες και σε άλλες χώρες, λόγω της διασύνδεσης των συστημάτων πληροφοριών εντός του NATO και στο πλαίσιο της ΕΕ.
Auditor’s note: Το μακρύ χέρι της Άγκυρας
Με βάση τις πρόνοιες η Άγκυρα αποκτά πολιτικές, δικαστικές και τεχνικές προσβάσεις στους μηχανισμούς συλλογής, αξιολόγησης και διαχείρισης πληροφοριών τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας, τις οποίες υποχρεώνει να δεχθούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις αυτές που θεωρεί η Τουρκία και να χαρακτηρίσει τρομοκράτες άτομα για τα οποία προσκομίζει στοιχεία η Άγκυρα. Αν και ακόμα μένει να γίνει πολλή δουλειά για την εξειδίκευση των Μνημονίων, εν τούτοις το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί δικαίωμα veto μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς απαιτείται έγκριση όλων των Κοινοβουλίων της Συμμαχίας, του δίνει έναν μοχλό πίεσης που δύσκολα θα εγκαταλείψει…
Η Τουρκία, όμως, μέσα από τις δύο αυτές χώρες επιχειρεί να αποκτήσει δομημένες προσβάσεις σε δίκτυα πληροφοριών που διατρέχουν ολόκληρη την Ευρώπη, σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτό που έχουν οι ΗΠΑ. Επίσης, τα μηνύματα που στέλνει σε κοινότητες κατατρεγμένων και προσφύγων το deal αυτό είναι εκκωφαντικά και προκαλούν τρόμο…
Τα Μνημόνια αυτά που υπεγράφησαν στη Μαδρίτη θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένες επιπλοκές και να οδηγήσουν ακόμα και σε πολιτική αποσταθεροποίηση τις κυβερνήσεις κυρίως στη Σουηδία, και ενδεχομένως στην Φινλανδία. Αντιδράσεις δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά σε δεύτερη φάση, ιδιαίτερα από τη Γερμανία.
Τα κέρδη της Τουρκίας
Τα σημεία που κατάφερε να πετύχει η τουρκική πλευρά προκειμένου να ανάψει πλέον το πράσινο φως για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία:
Αυτά είναι:
• Πλήρης συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των προεκτάσεων του
• Επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.
• Δέσμευση για μη υποστήριξη PYD/YPG και FETO.
• Αποφυγή περιορισμών εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αύξηση της συνεργασίας.
• Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.
• Δημιουργία δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
• Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.
• Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.
• Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
• Υποστήριξη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής της Τουρκίας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).
• Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.