Να ασκήσει πίεση και να ποδηγετήσει την ελληνική κυβέρνηση εκούσα- άσκουσα στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης στο NATO, φαίνεται ότι προσπαθεί η Τουρκία στήνοντας σκηνικό κατασκοπικού θρίλερ, από το οποίο προσδοκά αποτελέσματα τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επιχειρησιακό.
- Η σύλληψη του επιχειρηματία
- Τα γεγονότα που προηγήθηκαν
- Οι κατηγορίες
- Το προφίλ
- Το τουρκικό playbook
Ακόμα και θέμα κατασκοπείας αναδεικνύει η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, με την Άγκυρα να δείχνει διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει το σύνολο του πολιτικού και διπλωματικού playbook για να πειθαναγκάσει την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις σε format και φόρουμ που η Ελλάδα θέλει να αποφύγει πάσει θυσία. Υπ΄ αυτό το πρίσμα, εξηγείται καλύτερα, η σύλληψη Έλληνα πολίτη για κατασκοπεία τόσο υπέρ της Ελλάδας όσο και υπέρ του Φετουλάχ Γκιουλέν -δηλαδή και για συνεργασία με τρομοκράτες-
Νέο γύρο παρασκηνιακών διεργασιών πυροδοτεί η ανακοίνωση της σύλληψης του Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, από τις τουρκικές αρχές μετά από ειδοποίηση της MIT ότι πρόκειται για κατάσκοπο, που δρούσε μάλιστα τόσο για την Ελλάδα όσο και για λογαριασμό του Φετουλάχ Γκιουλέν. Αν και οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν, αυτό λίγη σημασία έχει.
Χρονικά, η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, για κατασκοπεία, ακολουθεί την σύλληψη της ανιψιάς του Φετουλάχ Γιουλέν, στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας στον Έβρο καθώς προσπαθούσε να εισέλθει -παράνομα σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές- στην Ελλάδα.
Από ελληνικής πλευράς εντύπωση προκαλεί ότι παρά το μπαράζ δημοσιευμάτων, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές και ανάδειξη ακόμα και της οικογένειας του συλληφθέντος, δεν έχει υπάρξει αντίδραση του ΥΠΕΞ, με ανακοίνωση ή Tweet. Για την υπόθεση δέσμευσης ελληνικών συμφερόντων τάνκερ από το Ιράν, για παράδειγμα, η αντίδραση ήταν άμεση και υψηλών τόνων.
Προβοκάτσια βλέπει η Ελλάδα
Από την πλευρά της, η Αθήνα διέψευσε από την πρώτη στιγμή ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε σχέση με τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφορικά με τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες.
Έκτοτε, η ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.
Ξαφνικά, πάντως, και ενώ ο επιχειρηματίας αγνοείται για μέρες, εμφανίζονται σε εφημερίδες -όχι σε κανάλια- διαρροές από τους συγγενείς του, οι οποίοι βλέπουν τουρκική πρροβοκάτσια. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως εκείνος «δεν έχει καμία σχέση με όσα του καταλογίζουν».
Auditor’s note: Tit for tat diplomacy
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει πρώτη χρησιμοποιήσει πρακτικές από το playbook της πολιτικο-διπλωματικής κλιμάκωσης, συλλαμβάνοντας Τούρκους πολίτες και διπλωματικούς υπαλλήλους με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Ρόδο. Η υπόθεση αυτή, μάλιστα, καταγράφεται στις 21 Ιουνίου του 2021 στη Ρόδο. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2021 ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας και φυλάκισης πέντε ετών τον μάγειρα.
Η ελληνική Δικαιοσύνη, πάντως, παρά τις αρχικές διαρροές για την κίνηση χρήματος που αποδεικνύει την εγχρήματη σχέση μεταξύ του διπλωματικού υπαλλήλου -ως χειριστή- και του μάγειρα -ως πράκτορα-, ουδέποτε ζήτησε άνοιγμα λογαριασμών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, ούτε από την τράπεζα που χρησιμοποιεί η Τουρκία για τη μισθοδοσία του προσωπικού της.
Τούτων δοθέντων και καθώς η Ελλάδα έδωσε σαφή μηνύματα ότι μπορεί άμεσα να αλλάξει στάση με την κατάλληλη πίεση, όπως συνέβη στην υπόθεση του Ιράν, η Άγκυρα φαίνεται ότι σπεύδει να αξιοποιήσει την άρτι κτηθείσα γνώση.
Όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία θέλει να στήσει σκηνικό ανταλλαγής κρατουμένων, το οποίο θέλει να εντάξει στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μάλιστα χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που έχει διαμορφωθεί στο NATO. Με την κίνηση αυτή και ενώ έχει κατεβάσει τους τόνους στο Αιγαίο, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις θα είναι εφ’ όλης της ύλης και όχι αποσπασματικές.
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει ότι η Τουρκία, σε αυτή τη φάση, επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει σε κάθε επίπεδο την ενισχυμένη γεωπολιτική της ισχύ στο πλαίσιο του NATO και στις σχέσεις με την ΕΕ, λόγω του ρόλου που έχει οικοδομήσει στην κρίση της Ουκρανίας.
Το προφίλ του επιχειρηματία
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» που συνομίλησε με ανθρώπους από το περιβάλλον του συλληφθέντος Έλληνα, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νότια προάστια της Αττικής. Όπως τονίζουν, ο φερόμενος ως συλληφθείς από τις τουρκικές Αρχές συνεργάζεται με λατομείο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία.
Πριν από 35 ημέρες ταξίδεψε με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες στη γειτονική χώρα προκειμένου να επισκεφθεί έκθεση χαλιών και να συνάψει εμπορικές συμφωνίες. Από τότε, η οικογένειά του έχει χάσει τα ίχνη του.
Οι συγγενείς του, οι οποίοι έχουν ενημερώσει τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές στην Τουρκία και το υπουργείο Εξωτερικών, τον εντόπισαν σήμερα για πρώτη φορά μέσα από τα τουρκικά δημοσιεύματα.
Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα έχει τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό.
Το διπλωματικό θρίλερ
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η εξαφάνιση του Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, είχε δηλωθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες. Έκτοτε, όπως σημειώνουν, η ελληνική πρεσβεία έχει επανειλημμένα και μετ’ επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές Αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.
Σημειώνεται ότι τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) συνέλαβαν τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα για κατασκοπεία.
Ύστερα από έρευνες της ΜΙΤ, αποκαλύφθηκε, όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Ισχυρίζονται επίσης ότι ακολουθώντας τις εντολές της ΕΥΠ, συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα και τις μεταβίβαζε στις ελληνικές υπηρεσίες, ενώ ερευνούσε Σύρους στην Τουρκία, καθώς και επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν, επίσης, ότι κατασκόπευε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για επιχειρηματίες στην Τουρκία που στηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.