Σηκώνουν το γάντι του γεωοικονομικού ανταγωνισμού οι G7, ως απόρροια της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και εν μέσω της προσπάθειας οριοθέτησης της Κίνας, καθώς εξαγγέλουν επενδυτικό τσουνάμι 600 δισ. εν μέσω μιας αχαρτογράφητης κατάστασης που έχει αποσταθεροποιήσει τις οικονομίες και έχει θέσει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών.
Μήνυμα ετοιμότητας και διαθεσιμότητας για την ενεργοποίηση οικονομικών υοερόπλων ύψους 600 δισ. εξέπεμψαν οι G7 καθώς επιχειρούν να αντιδράσουν στην αναθέρμανση των BRICS και το ενδεχόμενο οικονομικής συνεργασίας Κίνας, Ρωσίας και Ινδίας, παρά τις όποιες διαφορές σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων θέλουν να ενεργοποιήσουν έως το 2027 οι G7, προσφέροντας εναλλακτικές αντί του Νέου Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας, δήλωσαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων συναντήσεων της Συνόδου Κορυφής στο Σλος Ελμάου της ‘Ανω Βαυαρίας.
Παρά την προσπάθεια προβολής ενιαίου μετώπου, οι διαφωνίες στους κόλπους των G7 είναι έντονες, διευρύνονται και απειλούν να καταστούν θεμελιώδεις. Η ενεργειακή κρίση, ο χειρισμός του πολέμου στην Ουκρανία και η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ, βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ συνδέονται μεταξύ τους.
Τα μηνύματα ήταν αντικρουόμενα ακόμα και στο πλαίσιο της συνόδου των G7, καθώς στα συμπεράσματα γίνεται σαφής αναφορά στη διαρκή και πολυεπίπεδη στήριξη της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι θα μεταβεί στο G20 ακόμα κι αν εκεί παραστεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.
Auditor’s note: Γεωοικονομικός ανταγωνισμός
Αν μη τι άλλο, το κείμενο συμπερασμάτων των G7 επιχειρεί να επανασυστήσει το οικονομικό μέτωπο των χωρών, απέναντι στον νέο δρόμο του Μεταξιού και την αναθέρμανση των BRICS και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ζώνης. Συνεπώς, οι ανακοινώσεις των G7 επαναφέρουν στο τραπέζι τον γεωοικονομικό αναταγωνισμό, ο οποίος θα μπορούσε να περιπλέξει τις ήδη σύνθετες ισορροπίες, διεθνώς.
Κομβικό ρόλο για τις εξελίξεις στην Ασία, όμως, καλούνται να διαδραματίσουν η Ινδία, που έχει ισχυρές διαφορές με την Κίνα, το Ιράν, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Πακιστάν.
Για την ώρα το πολιτικό σκηνικό στην Ασία παραμένει ρευστό και δεν επιτρέπει μακρόπνοους σχεδιασμούς. Το Πακιστάν βρίσκεται σε πολιτική δίνη, το ίδιο και η Αυστραλία, ενώ Ινδία και Κίνα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσουν να προσεγγίσουν καλόπιστα. Η Ρωσία έχει μεγάλη ανάγκη διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, για τις οποίες θα προσφέρει γη και ύδωρ. Μπορεί όμως η Δύση να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική για την περιοχή; Η εμπειρία από τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Συρία, τη Λιβύη και το Κουρδικό, έχουν υπονομεύσει την εικόνα της στους τοπικούς παράγοντες.
Η διεύρυνση του πεδίου του ανταγωνισμού και των ομάδων κρούσης, εμπεδώνει την αύξηση των κινδύνων, διεθνώς, καθώς το γεωπολιτικό μπιλιάρδο θα μπορούσε να προκαλέσει ασύλληπτες καραμπόλες, πολλές φορές, πολύ μακρύτερα από το αρχικό σημείο έντασης.
Επενδύσεις χωρίς αντίκρισμα
Ενώ ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών και η ενεργειακή κρίση τα πλεονάσματα της Γερμανίας και της Ευρωζώνης και οι κεντρικές τράπεζες κλείνουν τις στρόφιγγες και ανεβάζουν τα επιτόκια, οι G7 -που δεν έχουν ακόμα ώριμα σχέδια στήριξης των οικονομιών τους- ανακοινώνουν πακέτο επενδύσεων 600 δισ. για τις αναπτυσσόμενες αγορές.
Είναι προφανές ότι πέρα από τις ανακοινώσεις το πακέτο των 600 δισ. παραμένει άδειο, καθώς εγκρίσεις από τα κοινοβούλια δεν υπάρχουν, ενώ οι εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις ΗΠΑ και ΕΕ στο ζήτημα διάρκειας του πολέμου στην Ουκρανία, καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει συναντίληψη σε μια σειρά από κεντρικά ζητήματα.
Μπάιντεν: 200 δισ. από τις ΗΠΑ
«Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως», δήλωσε ο Μπάιντεν και διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 200 δισεκατομμύρια. «Το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μετριάσει την παγκόσμια ανισότητα και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας», πρόσθεσε ο Σολτς και σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου.
Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, θα πρέπει να προωθούν την προστασία του κλίματος π.χ. με την εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών στην Αγκόλα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα πρέπει ακόμη να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη σημασία των συστημάτων υγείας και της ψηφιακής μετάβασης και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επενδύσεις, στις οποίες θα συνεισφέρουν και άλλα κράτη, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, «θα προσφέρουν επίσης για πολλά κράτη εναλλακτικές λύσεις από τα κινεζικά έργα υποδομής, όπως τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αυτά «δείχνουν την ενότητα της Ομάδας των Επτά», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.