Εκκωφαντική αδυναμία αντίδρασης παρά το ιδιαίτερα θετικό κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική έδειξε στη συνεδρίαση της Παρασκευής το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας οριακά πτωτικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, μολονότι σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε θετικά σε ποσοστό 1,14%, χάρη στο +1,07% της Τρίτης και στο +0,78% της Δευτέρας.
- Μειωμένος κατά 52% ο τζίρος στο Χρηματιστήριο το 5ήμερο
- Πτώση έως 3,50% στις τράπεζες την Παρασκευή
- Ακινησία στην αγορά, καθώς το ενδεχόμενο εκλογών τρομάζει τους επενδυτές
- Αντέδρασε +4,06% το πενθήμερο ο μεσαίος χώρος
- Απώλειες 6,17% τον Ιούνιο στο Γ.Δ., στο -14,59% οι τράπεζες
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αντέδρασαν θεαματικά την Παρασκευή, με τον CAC 40 στο Παρίσι να κερδίζει 3,23% ή άνω των 200 μονάδων επανερχόμενος πάνω από τις 6.000 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 2,68%, ο DAX στη Φρανκφούρτη +1,59%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,62%.
Την ίδια ώρα, στη Wall Street όλοι οι δείκτες ενισχύονται άνω του 2%, με τον Dow Jones να κερδίζει πλέον των 600 μονάδων ξεπερνώντας τις 31.300 μονάδες, ενώ +2,35% και +2,33% κερδίζουν οι Nasdaq και S&P 500 αντίστοιχα.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφηκε κατακόρυφη μείωση στην αξία συναλλαγών που μειώθηκε κατά 52% έναντι της περασμένης εβδομάδας, διαμορφούμενη στα 53,5 εκατ. ευρώ, πολύ κάτω από τα 91,7 εκατ. ευρώ που είναι οι μέσες συναλλαγές του 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CrisisMonitor.gr η συρρίκνωση των συναλλαγών και η κατακόρυφη πτώση της διάθεσης ανάληψης οποιουδήποτε νέου ρίσκου, αποδίδεται στα ολοένα και πιο έντονα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Πρόκειται για σενάρια που διακινούνται από πολλούς και ετερόκλητους κύκλους, προξενώντας διαρκή σύγχυση, αποπροσανατολισμό και μεγάλη αβεβαιότητα ευρύτερα, κάτι που δεν λειτουργεί εποικοδομητικά για το χώρο των επενδύσεων.
Οι επόμενες εκλογές ως γνωστόν θα είναι διπλές, και μέσα σε μια συγκυρία μεγάλης αναταραχής με έναν πόλεμο σε εξέλιξη, με μεγάλη κρίση στο χώρο της ενέργειας και με ντόμινο διαρκών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στην οικονομία, η επίσπευσή τους θα προσφέρει έναν ακόμη κρίκο αβεβαιότητας και ακινησίας.
Όλες οι ανωτέρω κρίσεις έχουν καθαρά διεθνή αφετηρία και κάθε άλλο παρά ιδεολογική ή πολιτική εσωτερικής καύσης προέλευση έχουν. Το γεγονός ότι η χώρα έχει την… πολυτέλεια να πορευτεί με μια σταθερή κυβέρνηση που έχει «αέρα» 158 βουλευτών για έναν χρόνο ακόμη, είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμάται μέσα σ’ ένα διαταραγμένο περιβάλλον και με τις σχέσεις με την Τουρκία σε εξαιρετικά δύσκολο φεγγάρι.
Editor’s note: Το μεγάλο κόστος
Με όρους δημοσίου συμφέροντος λοιπόν, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μάλλον θα είναι κάτι εξαιρετικά βλαπτικό για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, τα δημόσια έργα και όλη την «αλυσίδα» πραγμάτων που συνθέτουν το παζλ του δημοσίου βίου. Από την άλλη πλευρά, οι εμμονικοί θιασώτες της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εστιάζουν στην κοντόφθαλμη λογική του ενδεχόμενου πολιτικού οφέλους, δηλαδή στη λιγότερη φθορά που θα έχει το κυβερνών κόμμα αν πάει το φθινόπωρο σε εκλογές, εν αντιθέσει με το 2023 που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν οι συνθήκες.
Οι θιασώτες αυτής της άποψης βλέπουν τους θεσμούς ως… λάστιχο και ως ευκαιρία πολιτικής – συγκυριακής επικράτησης και το κράτος και την κυβέρνηση ως… λάφυρο και όχι ως ιερή υπηρεσία προς το κοινό καλό και τη μακροπρόθεσμη θεσμική θωράκιση του τόπου. Πρόκειται για λογικές που επικρατούν σχεδόν σε όλα τα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης, όπου ελάχιστες κυβερνήσεις έχουν εξαντλήσει τετραετίες, ακριβώς κινούμενες σ’ αυτές τις ιδιοτελώς σκεπτόμενες λογικές.
Παράλληλα, ήρθαν οι εκλογές στη Γαλλία να δείξουν πως η ψήφος οργής είναι κυρίαρχη και ενισχύει σημαντικά τα δύο άκρα, οι ψηφοφόροι δείχνουν να πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν κάνοντας ακροβασίες ακροδεξιάς κατεύθυνσης. Για αρκετούς οι εκλογές στη Γαλλία φαίνεται πως είναι ο καταλύτης ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να σκεφτεί πιο σοβαρά την επίσπευση των εκλογών, υπό το φόβο… αδικαιολόγητης και συγκυριακής φθοράς που θα κοστίσει περισσότερο αν αργήσει η κάλπη.
Οι ίδιοι σημειώνουν πως σε περιόδους τόσο μεγάλης κρίσης, όπου οι λογαριασμοί της ΔΕΗ «σκοτώνουν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ ο πόλεμος στην ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές καταστάσεις το χειμώνα, μια κυβέρνηση, όσο καλή και να είναι, δεν μπορεί να κρατήσει, ούτε να κρατηθεί. Δεν μπορεί δηλαδή να αναμένει… ορθολογισμό στους ψηφοφόρους σε μια συγκυρία όπου πολλές νόρμες και σταθερές έχουν διαταραχθεί, σε βαθμό που πολλές δεκαετίες είχε να δει η ήπειρος.
Έτσι, οι θιασώτες αυτού του… θρησκεύματος, εισηγούνται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθαρά για λόγους πολιτικού συμφέροντος, φοβούμενοι τα χειρότερα.
Σε αυτές τις συνθήκες, «νέκρωσε» το χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα με τις συναλλαγές να μαρτυρούν ότι τα σοβαρά και ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια σταμάτησαν τις μεγάλες κινήσεις τους. Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το ταμπλό θα δείξει αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές ή αν θα επικρατήσει η άποψη της εξάντλησης της τετραετίας.