Μια ακόμη κίνηση στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να καλλιεργήσει -εκ νέου- έδαφος, αφού οι διμερείς σε επίπεδο ηγετών έχουν σχεδόν… καταστραφεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να διαμορφώσει ένα κατ αρχήν πλαίσιο αποκατάστασης εμπιστοσύνης, κάνοντας το πρώτο βήμα και ζητώντας απτή ανταπόδοση από την Άγκυρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα απόσχει από ρητορική κλιμάκωση, ενώ ζήτησε από την Άγκυρα να εγκαταλείψει την προσπάθεια αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Πρέπει να σταματήσει η ακραία ρητορική σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία. Την καλώ σε καλόπιστο διάλογο, ώστε να επιλύουμε τα θέματα που έχουμε. Εγώ δεν πρόκειται να παίξω το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία», είπε, εκτιμώντας ότι πολλές από τις δηλώσεις από την τουρκική πλευρά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.
«Εγώ δεν έκοψα τους διαύλους με τον Ταγίπ Ερντογάν», τόνισε απαντώντας στο ενδεχόμενο συνάντησης στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Αν τεθεί στο ΝΑΤΟ ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, θα δοθούν με τον πλέον αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις.
Ωστόσο, η διατύπωση αυτή περί διαύλων επικοινωνίας, συνεχίζει το blame game στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο και φαίνεται να απόσχει από τη δέσμευση αποφυγής της κλιμάκωσης των ρητορικών προκλήσεων. Με δεδομένο μάλιστα ότι και οι δύο αναφορές έγιναν από τις Βρυξέλλες, από την ίδια συνέντευξη Τύπου, τότε τα μηνύματα είναι εξόχως αντιφατικά και θα μπορούσε να δώσουν λανθασμένες εντυπώσεις.
Απόφαση για Ουκρανία και Μολδαβία
Ως τη σημαντικότερη απόφαση της Συνόδου Κορυφής χαρακτήρισε την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας σε καθεστώς «υποψήφιας χώρας» ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Από την άλλη πλευρά, έκανε λόγο για δικαιολογημένη «καχυποψία» από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε ό,τι αφορά τη διαδικασία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», είπε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι καλύπτεται πλήρως από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία καθώς «η Άγκυρα πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Απαντώντας δε σε ερώτηση, είπε ότι «θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Τα μηνύματα του Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια είναι σαφή: υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία, αυτός της αποκλιμάκωσης και αυτός της κλιμάκωσης. Ο τελευταίος θα την οδηγήσει σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια και πιθανώς θα φέρει μέτρα εναντίον της.