Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι αρνητικό και το δείκτη DAX της Φρανκφούρτης να χάνει τις 13.000 μονάδες με πτώση 1,76%, το ελληνικό χρηματιστήριο πασχίζει να βρει τις νέες του ισορροπίες μετά τη μεγάλη πρόσφατη πτώση αλλά και την εξισορρόπηση που ακολούθησε.
- Ισορροπία δυνάμεων πέριξ των 835 μονάδων στο Χρηματιστήριο
- Μεικτά πρόσημα στο ταμπλό του Χ.Α. λίγο πριν το φινάλε 6μήνου
- Δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, ανακύκλωση των υπαρχόντων
Ο Ιούνιος κινείται πτωτικά όπως και το 6μηνο και ενώ απομένουν έξι συνεδριάσεις για τη λήξη τους, δε φαίνεται η εικόνα να μπορεί να αλλάξει θεαματικά. Η μεγάλη εικόνα της αγοράς παραμένει μουδιασμένη καθώς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής μετά τις εξελίξεις που επηρεάζουν όλη την επενδυτική βιομηχανία διεθνώς, όπως είναι ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επιτοκίων και ο φόβος για διεθνή ύφεση.
Στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει προκύψει και ένας ακόμη καταλύτης που φέρνει επιπλέον μούδιασμα και αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων στο σύστημα, που δεν είναι άλλος από τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, που όσο περνάει ο καιρός, γίνονται όλο και πιο πιστευτά.
Πρόκειται για εξέλιξη κάθε άλλο παρά εποικοδομητική για την αγορά, που μπαίνει σε περαιτέρω φάση αβεβαιότητας, ενώ οι εκλογές στη Γαλλία φαίνεται πως είναι ο καταλύτης για την κυβέρνηση για να σκεφτεί την επίσπευση των εκλογών, υπό το φόβο… αδικαιολόγητης και συγκυριακής φθοράς που θα κοστίσει περισσότερο αν αργήσει η κάλπη.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, εύλογα οι όγκοι και οι τζίροι έχουν στεγνώσει από την αγορά, καθώς οι συναλλαγές δείχνουν να παγιώνονται το τελευταίο διάστημα στα 50 έως 55 εκατ. ευρώ ημερησίως, ήτοι πολύ κάτω από τα 90 εκατ. ευρώ περίπου που ήταν έως τώρα ο μέσος τζίρος του 2022.
Η εικόνα της αγοράς
Την Πέμπτη ο Γ.Δ. έκλεισε στις 836,23 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%, σε μια συνεδρίαση που είχε υψηλό στις 843,91 μονάδες (+0,89%) και χαμηλό στις 833,54 μονάδες (-0,35%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,98 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 24,34 εκατ. ευρώ. Η Eurobank διακίνησε 7,71 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 7,69 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 6,60 εκατ.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.011,40 μονάδες με πτώση 0,18%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.324,11 μονάδες με άνοδο 0,08%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,27% στις 532,32 μονάδες. Στο χώρο του Large Cap η εικόνα ήταν μεικτή, με κύρια χαρακτηριστικά την υστέρηση των τραπεζών αλλά και την αντίδραση άνω του 4% για τη ΔΕΗ και τη Σαράντης. Η Εθνική πιέστηκε σε ποσοστό 2,64%, η Alpha Bank έχασε 1,27% και το ΑΔΜΗΕ -1,92%.
Στο μεσαίο χώρο, θετικά ξεχώρισε η Ικτίνος που κέρδισε 6,25%, ενώ κέρδη είχαν επίσης οι Premia, Intracom Holdings, Παπουτσάνης, ΕΥΑΘ, Entersoft και Cenergy Holdings. Απώλειες άνω του 1% είχαν οι Πλαίσιο, AVAX και Ευρωπαϊκή Πίστη.
Στην ευρύτερη αγορά κάποια κινητικότητα παρουσίασαν τίτλοι όπως Attica Bank, Παΐρης, Δρομέας, Frigoglass, Βιοκαρπέτ, Byte Computer, Επίλεκτος, Μύλοι Λούλοι και Trastor, ενώ πιέστηκαν οι Sato, Βιοτέρ, Φιερατέξ, Ίντεργουντ, Κέκροπας, Centric, Μπλε Κέδρος, Inform Λύκος, Intralot, Ιατρικό Αθηνών, Λανακάμ, ΣΙΔΜΑ και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς, 53 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 60 που υποχώρησαν.