Την απόδοση status υποψηφίων χωρών σε Μολδαβία και Ουκρανία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σύνθεση ηγετών που συνεδριάζει σήμερα, ωστόσο η ένταξη στην ΕΕ θα είναι μακρά διαδικασία, καθώς απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις και τομές, στην πορεία όμως αμφότερες οι υποψήφιες χώρες θα έχουν πρόσβαση στα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και το μπλοκ διαρκή και ισχυρή επιρροή.
Στο άρμα της ΕΕ προσδένονται πλέον Ουκρανία και Μολδαβία, καθώς οι 27 έδωσαν το πράσινο φως και την απόδοση ιδιότητας υποψηφίων χωρών, μετά από σύσταση της Κομιισιόν, ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και από την επίσκεψη των Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στο Κίεβο.
Βέβαιη θεωρείται πλέον η περαιτέρω επιδείνωση, των ήδη βεβαρυμένων, σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας, καθώς η απόδοση status προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, αν και είχε προαναγγελθεί και προεξοφληθεί αποτελεί από την ΕΕ κίνηση διεύρυνσης σε περιοχές στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, η οποία παράλληλα θα διευρύνει την επιρροή του NATO.
«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να δώσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Μια ιστορική στιγμή»,
σημειώνει ο Μισέλ.
Η Ρωσία έχει ήδη περιορίσει δραματικά τις ροές φυσικού αερίου προς Ιταλία και Γερμανία, ενώ έχουν διακοπεί προς τη Γαλλία, κίνηση που συνέπεσε με την επίσκεψη των ηγετών των τριών χωρών στο Κίεβο και το ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας που εξέπεμψαν. Το Βερολίνο ανακοίνωσε μάλιστα την αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού για την ενεργειακή αυτονομία στο 2.