Σε ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ μεταξύ τραπεζών και OPEC+ εξελίσσεται η πορεία της τιμής του πετρελαίου. Από τη μια οι αγορές ζυγίζουν τις επιπτώσεις του μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και από την άλλη την αδυναμία του OPEC+ να καταλήξει σε συμφωνία για αντιστάθμιση των απωλειών από τις κυρώσεις στη Ρωσία και να πιάσει τους στόχους παραγωγής.
Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, μετά από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς, επιμένουν λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν οι κυρώσεις στη Ρωσία και η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου, από τη Μόσχα.
Κέρδη της μεγαλύτερα του 2% έφτασαν να καταγράφουν στην έναρξη της διαπραγμάτευσης τα futures, τόσο του WTI, όσο και του Brent, με το spread των δύο τιμών να διευρύνεται -αφού είχαν συγκλίνει την προηγούμενη εβδομάδα.
Μετά από τις πρώτες ώρες συνεδρίασης τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν αισθητά, η τάση όμως παρέμεινε ανοδική, με το WTI να σταθεροποιείται σε επίπεδα πάνω από τα 111 δολάρια και το Brent κοντά στα 115. Οι έντονες διακυμάνσεις είναι απόρροια της αυξημένης αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ΗΠΑ και NATO προειδοποιούν για πόλεμο φθοράς μακράς διάρκειας, ενώ η ΕΕ αναζητά λύσεις για την ταχύτερη εκτόνωσης της κρίσης στην Ουκρανία.
Σε αυτή τη φάση, η αγορά άγεται από τις επίμονες ανησυχίες για περιορισμένη προσφορά πετρελαίου, οι οποίες αντισταθμίζουν τους φόβους ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση και επιβράδυνση της ζήτησης.
Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν από τη στενότητα της προσφοράς που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αποτυχία του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή, τη στιγμή που η ζήτηση ανακάμπτει από την ύφεση του Covid. Οι επενδυτές παραμένουν επίσης προσεκτικοί σχετικά με περαιτέρω διαταραχές στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθώς αρχίζουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις,
ενώ η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τους συμμάχους για να περιορίσουν περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο περιορίζοντας την τιμή που θα έπαιρναν για το αργό της.
Εν τω μεταξύ, μια παγκόσμια ώθηση για αύξηση των επιτοκίων εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού ενθάρρυνε τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση, αν και ο ουσιαστικής περιστολής της ζήτησης παραμένει ασαφής, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης.