Συνεχίστηκε αλλά χωρίς δυναμική η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών, για δεύτερη ημέρα, με τη δυναμική όμως να εξανεμίζεται. Η συνέχιση της ανοδικής κίνησης θα απαιτήσει νέους καταλύτες, οι οποίοι δεν φαίνεται ότι υπάρχουν, σε ειδησεογραφικό επίπεδο. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και οι αγορές έχουν εισέλθει σε μοτίβο έντονων διακυμάνσεων με πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση.
Η αντίδραση φαίνεται να ολοκληρώνεται κάπου εδώ για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από τα τα αρχικά κέρδη απωλέσθηκε σταδιακά μέχρι το τέλος. Η άνοδος ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμό της τεχνικής αντίδρασης απο τη ραγδαία πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, που είχε σαν αποτέλεσμα την απόσυρση πωλητών και την εμφάνιση bragain-hunters.
Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν την ανάκαμψή τους την Τρίτη, καθώς οι traders εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλότερες αποτιμήσεις ποντάροντας σε βαχυχρόνια ή μεσοπρόθεσμη αντίδραση. Παράλληλα, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια παρέμειναν επιφυλακτικά, διακόπτοντας όμως τις πωλήσεις, καθώς αξιολογούν τις οικονομικές προοπτικές ανά περιοχή στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Την Τρίτη, η γερμανική ένωση βιομηχανίας BDI μείωσε τις προβλέψεις για το γερμανικό ΑΕΠ στο 1,5% το 2022 από πάνω από 3,5% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένεται επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα το συντομότερο πριν από το τέλος του έτους.
Στην Ευρώπη, οι επενδυτές καλούνται να αποτιμήσουν και το πολιτικό ρίσκο πουγεννά η ήττα του Γάλλου προέδρου Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές, τον αντίκτυπο των πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ, ιδιαίτερα σε σχέση με τα ενεργειακά και την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ξεκίνησε η μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρόμων εδώ και 30 χρόνια.
Στα μάκρο της ημέρας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη πέρασε σε έλλειμμα τον Απρίλιο, λόγω των αυξημένων εκροών προς τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και LNG.
Η εικόνα των αγορών
Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τρίτη, με τον περιφερειακό δείκτη STOXX 600 και τον δείκτη DAX 40 να σημειώνουν κέρδη 0,4% και 0,2%, αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα παρασύρουν την οικονομία του μπλοκ σε μια ύφεση που θα περιορίσει μεγάλο μέρος της ανοδικής δυναμικής.
Μετά…Μακρόν άνοδος στη Γαλλία
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έγραψε σημαντικά κέρδη, επανερχόμενος πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 6,000 μονάδων την Τρίτη. Τη Δευτέρα το γαλλικό είχε δεχθεί πιέσεις εξαιτίας της αύξησης του πολιτικού ρίσκου λόγω της αποτυχίας του Μακρόν να εξασφαλήσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Οι φόβοι για ύφεση εξαιτίας της αλλαγής πολιτικής και των επικείμενωνν επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ, συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα στις αγορές. Η ΕΚΤ, πάντως, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της για να φέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο του 2%, ενώ δίνει έμφαση στην ευελιξία για τη διατήρηση των περιθωρίων αποδόσεων στο ελάχιστο.
Ο τομέας της τεχνολογίας ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων στη συνεδρίαση, με την Capgemini και την STMicroelectronics να προσθέτουν πάνω από 2%.
Ο ενεργειακός τομέας ενισχύθηκε επίσης, με την Air Liquide να σημειώνει άνοδο άνω του 3% μετά την υπογραφή μακροπρόθεσμης συμφωνίας με την ολλανδική Vattenfall για υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Αντρίδραση με τα βαριά στο Χ.Α.
Με οδηγούς τις τράπεζες, δυιλιστήρια, τον ΟΤΕ και τον Μυτιληναίο, τη εκδήλωσε αντίδραση για δεύτερη μέρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη μεγαλύτερα του 1%, αλλά ο τζίρος περιορίστηκε σημαντικά στα 54 εκατ.
Κατά πολλούς, οι ισχυροί της ελληνικής αγοράς δεν είναι διατεθειμένοι να εγγράψουν μεγάλες λογιστικές ζημιές στο κλείσιμο του 6μηνου.
Τη δυναμική βελτίωσης του κλίματος βοήθησε η υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 4%. Από την άλλη πλευρά, η προοπτική αύξησης του πολιτικού ρίσκου, δεν δείχνει να βρίσκει απήχηση σε αυτή τη φάση, καθώς αν και τα σενάρια πρόωρων εκλογών πυκνώνουν, το Χρηματιστήριο της Αθήνας υπακούει είτε στη διεθνή τάση, είτε σε επιχειρηματικές και μακροοικονομικές ειδήσεις.