Σαφή δέσμευση σε πλαίσιο δράσεων και οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους ζητά η Τουρκία από Σουηδία και Φινλανδία για να άρει το βέτο ένταξης στο NATO, με τον Ιμπραχίμ Καλίν να πατά πάνω στο προηγούμενο που δημιούργησε το ελληνικό βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας για 11 χρόνια.
Χωρίς κάποια πρόοδο ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση της Τουρκίας με αντιπροσωπείες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σχετικά με το αίτημα ένταξη των δύο τελευταίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σύμφωνα με τον Καλίν, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης δεν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία προκειμένου να τα βρουν οι δύο πλευρές.
Επαναλαμβάνοντας τα περί ανησυχίας της Αγκυρας για την τρομοκρατία, ο Καλίν επεσήμανε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις δραστηριότητες του PKK και ότι και οι σουηδικές αρχές έκαναν δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
«Είναι απαράδεκτο οι τρομοκρατικές οργανώσεις να εμπλέκονται σε δραστηριότητες στην καρδιά της Ευρώπης. Ελπίζω να δουν ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης.
» Τα βήματά μας θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που θα ληφθούν από αυτές τις χώρες. Οι δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK και η FETO στη Φινλανδία και τη Σουηδία, πρέπει να σταματήσουν. Η Σουηδία πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα».
Η Τουρκία επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να νομοθετήσουν με βάση τα δεδομένα της Τουρκίας, δημιουργώντας προηγούμενο και για άλλες χώρες της ΕΕ και προκαλώντας ανασφάλεια στις ευμεγέθεις τουρκικές και κουρδικές κοινότητες που εδράζονται στα εδάφη τους.