Μπροστά σε νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας βρίσκεται το Ισραήλ, καθώς οι κυβερνητικές αρρυθμίες δεν κατέστη δυνατόν να αποσοβηθούν, με αποτέλεσμα να επέλθει ρήξη, η οποία οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, για πέμπτη φορά στα τελευταία 3,5 χρόνια.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ συμφώνησαν να διαλύσουν το Κοινοβούλιο και να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Πρόκειται για την πέμπτη αναμέτρηση τα τελευταία 3,5 χρόνια στο Ισραήλ. Επιπλέον, ο Λαπίντ θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ο Λαπίντ θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να εκδώσουν ξεχωριστές ανακοινώσεις στις 21:00, σήμερα Δευτέρα.
Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν τον Οκτώβριο.
Οι εξελίξεις στο Ισραήλ αναμένεται να έχουν και γεωπολιτικό και γεωοικονομικό αντίκρισμα, καθώς η προοπτική ανακατατάξεων οδηγεί σε νέες διαβουλεύσεις εντός και εκτός της χώρας, ενώ οι εκλογές καθυστερούν σημαντικούς σχεδιασμούς, ιδιαίτερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Πολιτικό παρασκήνιο
Ο Μπένετ και ο Λάπιντ σε κοινή δήλωση αναφέρουν ότι είχαν «εξαντλήσει τις επιλογές για να σταθεροποιήσουν» τον πολυσχιδή συνασπισμό τους, ένα χρόνο μετά την δημιουργία του.
Εάν περάσει η ψηφοφορία, ο ηγέτης της Yesh Atid, Γιαίρ Λαπίντ, θα γίνει προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Οκτωβρίου. Ο Λάπιντ θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Μπένετ θα έχει τον ρόλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού, αν και πηγές κοντά στον πρωθυπουργό λένε ότι σκέφτεται να αποσυρθεί από την πολιτική συνολικά.
Ο Μπένετ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεργασία του με τον Λάπιντ, ο οποίος θα γίνει προσωρινός πρωθυπουργός σύμφωνα με τις συμφωνίες τους. «Θα κάνω τα πάντα για να εξασφαλίσω ότι θα πετύχει», είπε ο Μπένετ.
Στην ομιλία του, ο Λάπιντ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τις δυνάμεις του σκότους να μας καταστρέψουν εκ των έσω», προτού ανταποδώσει τις ευχαριστίες για τη «φιλία» του με τον Μπένετ και τον επαίνεσε γιατί «έβαλε τη χώρα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον».
Πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι ο Μπένετ είχε μια συζήτηση με τον Γενικό Εισαγγελέα Γκάλι Μπαχαράβ-Ο Miara την Παρασκευή, όπου κατάλαβε ότι δεν θα υπήρχε τρόπος να εγκριθούν οι κανονισμοί έκτακτης ανάγκης που λήγουν, οι οποίοι επεκτείνουν το ισραηλινό αστικό δίκαιο στη Δυτική Όχθη – αφού δεν εγκρίθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Μόλις προκηρυχθούν εκλογές, οι ρυθμίσεις παρατείνονται αυτόματα.
Ο Μπάιντεν στο Ισραήλ
Ως πρωθυπουργός, ο Λάπιντ θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον επόμενο μήνα, ο οποίος αναμένεται ακόμη να επισκεφθεί το Ισραήλ τον επόμενο μήνα, όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Πανηγυρίζει η αντιπολίτευση
Στους διαδρόμους του κοινοβουλίου του Ισραήλ, το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των μελών του συνασπισμού ήταν η σύγχυση. Πολλοί βουλευτές δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για την απόφαση, η οποία λήφθηκε μετά από μια συνάντηση μεταξύ του Μπένετ και του Λάπιντ.
Ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz ήταν ο πρώτος που απάντησε δημόσια, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά» και ότι «είναι κρίμα που η χώρα πρέπει να συρθεί σε εκλογές».
Η Jerusalem Post επικαλείται πηγές κοντά στον πρωθυπουργό που λένε ότι ο ίδιος και ο Λαπίντ ήθελαν να προκαλέσουν εκλογές με τους δικούς τους όρους και όχι υπό την πίεση του αρχηγού της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Το timeline της κατάρρευσης
Τον Ιούνιο του 2021, ο Μπένετ και ο Λαπίντ, συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, έπειτα από δύο χρόνια πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολυετή διακυβέρνηση του Νετανιάχου. Η οκτακομματική κυβέρνηση, στην οποία μετείχαν δεξιά, φιλελεύθερα και για πρώτη φορά ένα αραβικό κόμμα, βασιζόταν σε μια οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Λόγω των πολλών διαφωνιών για πολιτικά, θρησκευτικά και άλλα κορυφαία ζητήματα, όπως το παλαιστινιακό, η κυβέρνηση άρχισε να παραπαίει, όταν ορισμένοι βουλευτές την εγκατέλειψαν. Σύντομα, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τον Μάιο, μια βουλευτίνα του αριστερού κόμματος Meretz, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό παραιτήθηκε, στερώντας την κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα η Γάιντα Ρινάουι Ζοάμπι, που προέρχεται από την αραβική μειονότητα του Ισραήλ, ανακάλεσε την απόφαση, δίνοντας ξανά στην κυβέρνηση 60 βουλευτές στη η Κνεσέτ, η οποία έχει 120 μέλη.