Χαοτικό είναι το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, απόδειξη της ουσιαστικής αποδυνάμωσης του Μακρόν, παρά την πρόσφατη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, αλλά και της αποτυχίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν να δώσει κινηματικό χαρακτήρα στη συμπόρευση της Αριστεράς, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ακροδεξιάς της Λε Πέν.
Δυσκυβερνησία, ξημερώνει μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, καθώς ο σχηματισμό “Μαζί” του Εμάνουελ Μακρόν απέτυχε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αν και είναι μακράν το πρώτο κόμμα. Άσχημα είναι τα αποτελέσματα και για την αριστερή συμμαχία, Nupes, του Μελανσόν, που δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της, ούτε να κινητοποιήσει περισσότερους ψηφοφόρους. Κερδισμένη, βγαίνει ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν που αυξάνει εκθετικά τα ποστοστά της και από κει που δεν είχε επαρκείς βουλευτές για να σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, τώρα, γίνεται τρίτη δύναμη.
Με την Αριστερά και τους Ρεπουμπλικάνους να αρνούνται συγκυβέρνση, το Μαζί του Μακρόν θα είναι… μόνο στην εξουσία, με κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτό συνεπάγεται ότι η διαχείριση της χώρας περνά από την προεδρία στη Βουλή, όπου θα απαιτούνται διαρκώς συμμαχίες για να περνάνε τα νομοσχέδια. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται δυσκυβερνησία, καθώς οι πολιτικές δεν θα είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλιών, αλλά διακομματικών συνεναίσεων.
Ακόμα δεν είναι σαφές πως το νέο πολιτικό σκηνικό θα επηρεάσει τη θέση και τον ρόλο της Γαλλίας στην ΕΕ και το NATO, καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα. Θα μπορούσε επίσης να σημάνει τη διαφοροποίηση της θέσσης της χώρας σε μείζονα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία.
Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις από τη Δημόσια τηλεόραση της Γαλλίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί (Ensemble) εκτιμάται ότι θα εκλέξει 230 έδρες.
Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει 149 έδρες, ενώ το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αναμένεται να σημειώσει ιστορικό αριθμό εδρών, που θα ανέλθουν γύρω στις 85, την ώρα που το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών θα εκλέξει 76 βουλευτές.
Σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, η φιλοκυβερνητική παράταξη λαμβάνει από 210 ως 250 έδρες, η παράταξη Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της Μαρίν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες.
Τα πολύ υψηλά ποσοστά της αποχής, που φτάνει στο 53,5-54%, δεν αποτελούν έκπληξη, αλλά αποτελούν απόδειξη της εκλογικής κόπωσης στη γαλλική κοινωνία. Ωστόσο, τα πράγματα είναι καλύτερα συγκριτικά με το 2017, όταν στον δεύτερο γύρο η αποχή είχε σκαρφαλώνσει στο 57,36%.
Εκτός οι άνθρωποι του Μακρόν
Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes.
Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.
Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.
Λεμέρ: Δημοκρατικό σοκ
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.
Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.
Τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν στην προεδρική παράταξη μόνο σχετική πλειοψηφία, δεν καθιστούν ακυβέρνητη τη Γαλλία όμως «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη» τόνισε.
Ο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα».
Αριστερά, Λε Πέν και… Δεξιά
Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.
Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.
Δεν συνεργάζονται οι Ρεπουμπλικανοί
Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.
Ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν πιθανοί σύμμαχοι, τους οποίους θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Θα μπορούσε επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.
Όχι σε συνεννόηση από τον Μελανσόν
Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι η παράταξη Μακρον είναι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών, ότι δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ότι αυτός ήταν ένας από τους στόχους της αριστερής παράταξης.
Ο Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».