Να επιβάλει διευρυμένη ατζέντα διαλόγου και να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του NATO επιχειρεί η Τουρκία, καθώς επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ενισχυμένη γεωπολιτική της βαρύτητα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να προβάλει διαλλακτικό προφίλ.
Στο NATO, όπου διαθέτει υπέρτερη διπλωματική και πολιτική απήχηση, θα επιχειρήσει να μεταφέρει τα διμερή ζητήματα με την Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει το θέμα στρατιωτικοποίησης των νησιών από την Ελλάδα.
Με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν δείχνει ότι επιθυμεί διάλογο και διαπραγματεύσεις, δέχεται αυτός να γίνει σε διεθνές επίπεδο και μέσα σε οργανισμό ομοτίμων, ενώ επιχειρεί παράληλλα να προσδιορίσει την ατζέντα και τον οδικό χάρτη.
Auditor’s note: Επιταχυντής εξελίξεων
Εκτός από τις διεθνείς επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει για την Ελλάδα η νέα πρωτοβουλία της Τουρκίας, δεν αποκλείεται να αποτελέσει επιταχυντή πολιτικών εξελίξεων και στο εσωτερικό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να επιβιώσει πολιτικά μιας εφ όλης της ύλης διαπραγματεύσης με την Τουρκία.
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το NATO ως φόρουμ διαλόγου, με τον πρώην πρέσβη Πέτρο Μολυβιάτη να στέλνει μάλιστα και μήνυμα προς τον Γενς Στόλτενμπεγκ, συνιστώντας του να απόσχει από κάθε πρωτοβουλία, καθώς αυτές είναι απαράδεκτες και δεν έχει σχετική εξουσιοδότηση διαμεσολάβησης από την ελληνική κυβέρνηση.
Εσχάτως παρενέβη και ο Κώστας Καραμανλής, με συστάσεις στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κόκκινες γραμμές, ώστε να καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει νομιμοποίηση ούτε στη Βουλή για να μπει σε ουσιαστικό διάλογο.
Για αλλαγή στάσης των συμμάχων και εταίρων απέναντι στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του 2019, είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως πολύ σημαίνοντες παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Σημίτης. Πλέον, η αλλαγή αυτή καθίσταται σαφές ότι είναι εμπεδωμένη, από τις παρεμβάσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ και τη στρατηγική υποβάθμιση της έντασης στα ελληνοτουρκικά τόσο στο πλαίσιο του NATO όσο και στην ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», ο Τούρκος πρόεδρος θα καταγγείλει την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών στην Σύνοδο της Συμμαχίας, δημοσιοποιώντας υποτιθέμενα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει η Άγκυρα και, κατά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά, κατά παράβαση των συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Sabah κάνει λόγο ακόμη και για «προκλητικές επισκέψεις του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδας», τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να γίνονται.
Σουηδία και Φινλανδία
Επιπλέον, κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Ερντογάν θα επιμείνει στη Σύνοδο για το ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας, για το οποίο η Τουρκία εξακολουθεί να εκφράζει αντιρρήσεις, υπό τον ισχυρισμό ότι οι δύο χώρες παρέχουν στήριξη στην τρομοκρατία.
Ο Τούρκος πρόεδρος, άλλωστε, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αλλάξει στάση, εάν «δεν γίνουν σταθερά βήματα» από Ελσίνκι και Στοκχόλμη, με συγκεκριμένες απαντήσεις στις θέσεις της Άγκυρας.