Την πλήρη διακοοπή τροφοδοσίας της Γαλλίας με ρωσικό φυσικό αέριο ανακοίνωσε η GRTgaz, μια μέρα μετά την επίσκεψη του Εμάνουελ Μακρόν στο Κίεβο και ταυτόχρονα με την πρόταση της Κομισιόν για την απονομή ιδιότητας υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Την πλήρη διακοοπή τροφοδοσίας της Γαλλίας με ρωσικό φυσικό αέριο ανακοίνωσε η G RTgaz, μια μέρα μετά την επίσκεψη του Εμάνουελ Μακρόν στο Κίεβο Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Ο γαλλικός πάροχος φυσικού αερίου, GRTgaz, ανακοίνωσε ότι σταμάτησε από χθες να λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω του συνδεδεμένου αγωγού από τη Γερμανία. Η αιτία της διακοπής δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά η εταρεία εκτιμά ότι έχει σχέση με τη μείωση κατά 60% των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Η Γαλλία εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 17% του φυσικού αερίου, είτε μέσω αγωγού από τη Γερμανία είτε ως LNG. «Οι ροές είχαν ήδη μειωθεί κατά 60% από την αρχή του έτους και το συγκεκριμένο σημείο εισαγωγής λειτουργούσε στο 10% της χωρητικότητάς του», σύμφωνα με την GRTgaz.
Η Gazpom έχει ήδη διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, ενώ μείωσε σημαντικά τη ροή προς τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.
Ωστόσο, η Γαλλία εισάγει φυσικό αέριο από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία αύξησε πρόσφατα τις παραδόσεις της. Εχει επίσης αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο φτάνει με δεξαμενόπλοιο σε τερματικούς σταθμούς, σύμφωνα με την GRTgaz.
Auditor’s note
Αν και επισήμως η Ρωσία δεν παραδέχεται ότι εργαλειοποιεί την ενέργεια για να πιέσει την ΕΕ, είναι σαφές ότι αυτό πράττει. Η ΕΕ έχει από καιρό ξεκινήσει να προετοιμάζεται για δύσκολο χειμών, ενώ μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ηρεμίας, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν ξανά στην ΕΕ. Επίσης, εφόσον τελικά η διακοπή του φυσικού αερίου προς τη Γαλλία αποτελεί πολιτική απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν, τότε οι διμερείς σχέσεις με τη Γαλλία θα βρίσκονται σε νέο χαμηλό.
Background story
Στον τέταρτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα «πιέζει ήδη εκεί που πονάει η Ευρώπη»-στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς Ηπείρου, που καλύπτει κατά μέσο όρο το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αυτά τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία (55%) και η Βουλγαρία (85%)
Η Ευρώπη, που δεν συζητά προς το παρόν για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο σε αντίθεση με το πετρέλαιο, αλλά αναζητά παντού για άλλες πηγές ,κυρίως LNG. Η Γαλλία έχει τέσσερις τερματικούς σταθμούς για τη λήψη LNG και σχεδιάζει να δημιουργήσει κι άλλους.