Υπό πίεση βρίσκονται καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, καθώς η επιθετική νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες εντείνει τις ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, περιορίζοντας έτσι την προοπτική της ζήτησης.
Τα futures του WTI υποχώρησαν σχεδόν 6% κάτω από τα 111 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, το χαμηλότερο σε τρεις εβδομάδες και διευρύνοντας την εβδομαδιαία απώλεια σε πάνω από 8%, την πρώτη εβδομαδιαία πτώση από τα μέσα Απριλίου, λόγω αυξανόμενων ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση που θα μπορούσε να επηρεάσει τα καύσιμα ζήτησης μετά από πολυάριθμες αυξήσεις επιτοκίων σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 5% στα 114 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, το χαμηλότερο των τελευταίων 3 εβδομάδων και οδήγησαν στην πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους από τις αρχές Μαΐου. Η εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων μετά από πολλές αυξήσεις επιτοκίων σε όλο τον κόσμο. εβδομάδα βαραίνουν πλέον στις αγορές.
Κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, με επικεφαλής τη Fed που τα αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα για να ανασχεθεί ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών, προειδοποιούν όμως παράλληλα και για υψηλότερο κίνδυνο ύφεσης.
Μπρα-ντε-φερ προσφοράς – ζήτησης
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε επίσης την Τετάρτη ότι η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και η αποδυνάμωση των οικονομικών προβλέψεων υποβάθμισαν τις προοπτικές της μελλοντικής ζήτησης.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρέμειναν προσεκτικοί για τη στενότητα της προσφοράς μετά την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν.
Αυτό πρόσθεσε τις ανησυχίες για ελλείψεις παραγωγής μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και αναταραχές που προκλήθηκαν από τις αναταραχές στη Λιβύη και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πορεία του πετρελαίου