Επιμένει στην σκληρή στάση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγορεί για ανεντιμότητα, διατηρώντας τους τόνους σε υψηλό επίπεδο. Ταυτόχρονα, όμως, σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας φαίνεται να επαναλειτοργούν, με συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στο περιθώριο διεθνών φόρουμ.
Κλειστούς διαύλους επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο διατηρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, με την Ελλάδα, αρμούμενος να συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, φαίνεται ότι γίνονται βήματα επαναπροσέγγισης τόσο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όσο και Άμυνας.
Όπως μεταδίδει η Yeni Safak, εξερχόμενος από την προσευχή της Παρασκευής ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να έχει συνομιλίες με την ελληνική πλευρά – τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. «Έχω πει ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους, αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός. Τελειώσαμε τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά και επέστρεψε στην τακτική των απειλών, τονίζοντας: «Από εδώ και εμπρός η Ελλάδα ας φροντίσει τον εαυτό της».
Ακόμα δεν είναι σαφές που μπορεί να απευθύνεται η κατακλείδα αυτή στη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, αν δηλαδή αποτελεί προοίμιο επιχειρησιακής όξυνσης, η επιβεβαίωση πλήρους απομάκρυνσης.
Δηλώσεις Μητσοτάκη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εκφράσει την εκτίμηση πως «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» με την Τουρκία.
«Η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής»
ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και συνέχισε λέγοντας:
«Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».
Διαφορετικά επίπεδα
Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζουν ότι οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη συνεννόηση ποτ φαίνεται να επιτεύχθηκε. Επίσης, όμως, έρχονται σε αντιδιαστολή με τη δυναμική των σχέσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Prespa Forum στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε με τον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του NATO στις Βρυξέλλες.
«Θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα»
είπε ο Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε:
«Το να εστιάζουμε σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία».
Αδιάφορη παρέμβαση ΗΠΑ
Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών που θέτει η Άγκυρα, υπογράμμισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται.
Παράλληλα επανέλαβε τη πάγια θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που προτρέπει στη διπλωματική διευθέτηση των διαφορών και στην αποφυγή προκλητικής ρητορικής που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.