Μια από τις πλέον διαταραγμένες εβδομάδες του 2022 ήταν αυτή που παρήλθε για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές καθώς αυτό το πενθήμερο είδαμε δείκτες όπως ο Dow Jones να υποχωρούν σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους, συμπαρασύροντας όλες τις υπόλοιπες αγορές επίσης σε μεγάλη πτώση.
- Απώλειες 8,53% στον τραπεζικό κλάδο το πενθήμερο
- Στο προσκήνιο ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα ενόψει εξελίξεων
- Κράτησε τις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή
- Κέρδη 5,40% από την Coca Cola HBC το πενθήμερο, έβαλε αναχώματα
Το σκηνικό σε όλη την επενδυτική βιομηχανία έχει αλλάξει και φαίνεται πως μπαίνει τέλος στην υπερδεκαετή… νιρβάνα που συντήρησε μια πρωτοφανή ευδαιμονία, οδηγώντας σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά σύσσωμες τις παγκόσμιες αγορές.
Η αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών ήρθε να διαταράξει βίαια τις ισορροπίες της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας που… αίφνης είναι υποχρεωμένη να επανασυνδεθεί με τις πραγματικές εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία, στην κατανάλωση, στην κερδοφορία των εταιρειών και στους ρυθμούς ανάπτυξης μεγάλων οικονομιών.
Έτσι, αυτό που τρομάζει τώρα αναλυτές και επενδυτές είναι ο στασιμοπληθωρισμός, ενώ ο φόβος της παγκόσμιας ύφεσης κυριαρχεί, αρχής γενομένης από την ανησυχία για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυτή των ΗΠΑ. Η πτώση – διόρθωση στις αγορές έχει βίαια χαρακτηριστικά, εκατοντάδες δισ. έχουν «σηκωθεί» από το σύστημα που πλέον αναζητά ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα.
Βεβαίως, όπως σημειώσαμε και στο σχόλιο της Πέμπτης, αυτό που μένει να δούμε είναι αν – για ακόμη μια φορά – οι αγορές θα επιστρέψουν, όπως πολλάκις έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια ακόμη και μετά από μεγαλύτερη βουτιά συγκριτικά με αυτή που λαμβάνει χώρα τώρα, ή αν – αν αυτή τη φορά – ολοκληρώνεται οριστικά το… πανηγύρι και αλλάζουν όλα στην επενδυτική βιομηχανία, που μοιραία θα οδηγηθεί σε σημαντική αναδίπλωση και τεράστια μείωση της επιρροής της.
Σημαντική πτώση στο Χ.Α.
Εντός αυτών των συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο αφού απέτυχε επί αρκετές εβδομάδες να υπερβεί το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων και να δημιουργήσει υψηλότερα στάνταρ, υποχρεώθηκε σε νέα πτωτική αναδίπλωση, κινδυνεύοντας μάλιστα πλέον να χάσει και τις 800 μονάδες. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 16 Ιουνίου ο Γ.Δ. είχε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 813,60 μονάδες ενώ έκλεισε στις 815,27 μονάδες που είναι νέο χαμηλό τριών περίπου μηνών.
Την Παρασκευή αντέδρασε σε ποσοστό 1,24% με κλείσιμο στις 825,41 μονάδες, έχοντας ξανά χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 814,37 μονάδες (-0,11%) και υψηλό στις 834,79 μονάδες (+2,39%) λίγο πριν τις 14:30 μ.μ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.986,75 μονάδες με άνοδο 1,08%, ο Mid Cap έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 1.274,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 518,96 μονάδες με οριακή άνοδο 0,10% μολονότι ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το +2,85%.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. υποχώρησε σε ποσοστό 4,31%, ο FTSE 25 έχασε 4,43%, Mid Cap έκλεισε στο -6,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε πτώση 8,53%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. υποχωρεί πλέον 7,60%, ο FTSE 25 χάνει 7,54%, ο Mid Cap -14,55% και ο τραπεζικός δείκτης -9,74%.
Στο ταμπλό
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η αξία συναλλαγών εκτινάχτηκε στο φινάλε στα 170,82 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing που έλαβε χώρα στους διεθνείς δείκτες FTSE Russell και Stoxx και μολονότι δεν υπήρχαν αλλαγές από το Χ.Α., έλαβαν χώρα μερικές μετατοπίσεις κεφαλαίων, που έφερε ισχυρές εισροές σε κάποιες ελληνικές μετοχές. Στην Πειραιώς διακινήθηκε τζίρος 40 εκατ. ευρώ, με τα 36,81 εκατ. ευρώ να γίνονται στις 17:16 μ.μ. μέσω μεγάλου πακέτου 37,38 εκατ. τεμαχίων. Ισχυρό τζίρο 26,04 εκατ. ευρώ έκανε και ο ΟΠΑΠ, με τον ΟΤΕ να διακινεί 23,33 εκατ. ευρώ και την Alpha Bank 12,41 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος της συνεδρίασης και έως τις 17:00 μ.μ. ήταν μόλις στα 70,1 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι στις δημοπρασίες λόγω του rebalancing έγιναν περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Αυξημένη ήταν η κινητικότητα στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα καθώς η πρόσκληση για συνέλευση των ομολογιούχων τη Δευτέρα 27 Ιουνίου για να αποφασίσουν «την παροχή συναίνεσης για τη χρήση καθαρών εσόδων, από την εκποίηση εξαιρούμενου Περιουσιακού Στοιχείου», φωτογραφίζει εξελίξεις με την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή.
Η τελευταία έκλεισε με άνοδο 6,81% στα 17,73 ευρώ ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το +10,24%, ενώ η μητρική ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με άνοδο 3,88% στα 9,65 ευρώ, ενώ έφτασε έως το +6,03%. Από εκεί και πέρα, η Coca Cola HBC ξεχώρισε θετικά για ακόμη μια συνεδρίαση (+2,95%), κερδίζοντας άνω του 9% στις τρεις τελευταίες ημέρες και +5,40% το πενθήμερο, βάζοντας ανάχωμα στην περαιτέρω πτώση του Γ.Δ.
Κέρδη στο χώρο του Large Cap είχαν επίσης οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Jumbo, Lamda Development, ΟΤΕ και Πειραιώς, ενώ υποχώρησαν οι Quest Συμμετοχών, λόγω αποκοπής μερίσματος, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ.
Καλή ήταν η εικόνα στον Mid Cap όπου μόνο η Πλαστικά Θράκης (-1,93%) έκλεισε με πτώση, ενώ ξεχώρισαν θετικά οι Cenergy Holdings, Πλαίσιο, Intrakat, Fourlis, Epsilon Net, Entersoft και Κρι Κρι. Στην ευρύτερη αγορά θετική κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Ελγέκα, Intralot, Ίλυδα, Επίλεκτος, Premia, Quality & Reliability, Μοτοδυναμική, Αλουμύλ και ΕΚΤΕΡ. Στο σύνολο της αγοράς 74 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.