Με το «θρήσκευμα» των αγορών να αλλάζει άρδην και τη ρευστότητα να σηκώνεται από χρηματιστήρια, μετοχές, ομόλογα και όλων των ειδών τα επενδυτικά προϊόντα, είναι σαφές ότι αγορές περιφέρειας όπως η ελληνική δεν μπορούν να σταθούν, ούτε να προβάλουν αντιστάσεις.
- Νέο «πιστολίδι» στις αγορές, έφερε γενικευμένη βουτιά
- Σηκώνεται η ρευστότητα από παντού, οδηγώντας σε πτώση δείκτες και μετοχές
- Προς τις 800 μονάδες πλέον το Χ.Α. με μεγάλες απώλειες τον Ιούνιο
- Πτώση έως 5,83% στις τράπεζες, κόκκινο όλο το ταμπλό
Για σχεδόν δώδεκα χρόνια οι αγορές έζησαν μια… επιδοτούμενη πολιτική ανακυκλούμενης ρευστότητας κάτι που οδήγησε σε τεράστιες αποδόσεις και ένα πρωτοφανές σε διάρκεια bull market που άντεξε νομισματικές κρίσεις, πόλεμο δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την ισχυρότερη πανδημία των τελευταίων 100 χρόνων και πολλά άλλα.
Έως πριν ελάχιστους μήνες οι δείκτες σε Wall Street αλλά και Ευρώπη κυμάτιζαν σε διαρκή ιστορικά υψηλά έχοντας αποκτήσει μια ιδιότυπη ανοσία σε κάθε είδους αρνητικά τεκταινόμενα, περνώντας σε μια πρωτοφανή κατάσταση μόνιμης νιρβάνας και πλήρους αποκοπής από την πραγματική οικονομία.
Η επενδυτική βιομηχανία είχε αποκτήσει τερατώδεις δυνάμεις που ξέφευγαν από νόρμες και σταθερές που ίσχυαν έως πριν λίγα χρόνια στα παγκόσμια χρηματιστήρια. Είχαν εν πολλοίς ανεξαρτητοποιηθεί από τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία, αποκτώντας μια ξεχωριστή «αξιακή» υπόσταση, μέσω ενός ανατροφοδοτούμενου σκηνικού «παραγωγής» κερδισμένης ρευστότητας. Έτσι, ανακύκλωναν αξιακά τον… εαυτό τους, μέσω και της υπερμόχλευσης κεφαλαίων, δείχνοντας πρωτοφανείς αντοχές πλησίον των υψηλών τους.
Η αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών ήρθε να διαταράξει βίαια τη… νιρβάνα της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας που… αίφνης είναι υποχρεωμένη να επανασυνδεθεί με τις πραγματικές εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία, στην κατανάλωση, στην κερδοφορία των εταιρειών και στους ρυθμούς ανάπτυξης μεγάλων οικονομιών.
Το εύκολο χρήμα παύει να υπάρχει, οπότε στο προσκήνιο έρχονται εκ νέου οι αποτιμήσεις και τα πραγματικά κριτήρια που οριοθετούν την ελκυστικότητα ή όχι μιας επένδυσης, καθώς αρχίζει και φεύγει η… χρυσόσκονη της «τυφλής» ρευστότητας επί δικαίους και αδίκου. Οι εξελίξεις το τελευταίο 4μηνο είναι ακραία τοξικές για τις αγορές καθώς λαμβάνουν χώρα εξαιρετικά δυσμενείς καταλύτες που διαφοροποιούν το κλίμα και αλλάζουν την ψυχολογία.
Μένει να δούμε αν – για ακόμη μια φορά – οι αγορές θα επιστρέψουν, όπως πολλάκις έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια ακόμη και μετά από μεγαλύτερη βουτιά συγκριτικά με αυτή που λαμβάνει χώρα τώρα, ή αν – αν αυτή τη φορά – ολοκληρώνεται οριστικά το… πανηγύρι και αλλάζουν όλα στην επενδυτική βιομηχανία, που μοιραία θα οδηγηθεί σε σημαντική αναδίπλωση και τεράστια μείωση της επιρροής της.
Γενικευμένο ξεπούλημα
Η Πέμπτη είναι μια ακόμη ημέρα ξεπουλήματος παντού, καθώς οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν έως και 3% σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών, ενώ και οι τρεις δείκτες στη Wall Street καταγράφουν πτώση – συντριβή! Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί σε ποσοστό 4%, ο Dow Jones χάνει 760 μονάδες ή 2,51%, ενώ ο S&P 500 έχει πέσει στις 3.666 μονάδες με πτώση 3,26%.
Εντός αυτών των συνθηκών, η πτώση 2,82% στο Χ.Α. για το Γενικό Δείκτη που έκλεισε στις 815,27 μονάδες ήταν μάλλον αναπόφευκτη. Πλέον, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν υπάρχουν ούτε τεχνικές στηρίξεις, ούτε ζώνες ασφαλείας, ούτε αντιστάσεις, ούτε άλλοι τέτοιοι τεχνικοί όροι που χρησιμοποιούνται σε… φυσιολογικές περιόδους.
Στο ταμπλό
Η εικόνα του ταμπλό άλλωστε με μόλις 15 μετοχές σε άνοδο και 114 σε πτώση, τα λέει όλα. Στο χώρο του Large Cap μόνο οι Coca Cola HBC, Motor Oil και Ελλάκτωρ έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενώ συντριπτική πτώση έως 5,83% είχαν ξανά οι τράπεζες, με τα blue chips της πραγματικής οικονομίας να ακολουθούν.
Βεβαίως υπάρχει υπερβολή σε όλο αυτό, όμως η αγορά ακολουθεί το γενικό πρόσταγμα που υπάρχει διεθνώς. Αν υπάρξει αντίδραση διεθνώς, θα αντιδράσει και το Χ.Α. και μάλιστα έντονα, καθώς δείκτες και μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αναχαιτίσει μια περαιτέρω υπερπώληση, όταν κυριαρχεί η κακή ψυχολογία και η διάθεση «τυφλών» ρευστοποιήσεων και κλειδώματος ρευστότητας, έως ότου ξεδιαλύνει η κατάσταση.
Άλλωστε, θυμίζουμε πως η αγορά έχει δει και πιο χαμηλά φέτος, καθώς στις 8 Μαρτίου οδηγήθηκε στις 789,66 μονάδες, όταν στις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία επικράτησε πανικός παντού. Και όμως, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, στις 21 Απριλίου 2022, ο Γ.Δ. είχε οδηγηθεί στο υψηλό των 949,68 μονάδων, καταγράφοντας ράλι άνω του 20% συγκριτικά με το χαμηλό του Μαρτίου!
Το 2022 θα είναι το έτος του μεγάλου volatility και των «άγριων» διακυμάνσεων, κάτι που ήδη φάνηκε στο πρώτο εξάμηνο που η αγορά έχει σημειώσει εξαιρετικά μεγάλη ποσοστιαία «διαδρομή», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους δραστηριοποιούμενους.