Την ισχυρότερη σημειολογικά κίνηση επίδειξης συμπαράστασης στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος οδεύει στον τέταρτο μήνα, ετοιμάζουν οι κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία την Πέμπτη.
Σκοπός της επίσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών είναι οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ΄θέλουν ν στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης και να καταστήσουν σαφές στον Πούτιν ότι η ΕΕ στέκεται σύσσωμη στο πλευρό τη Ουκρανίας.
Η κίνηση των ηγετών συμπίπτει με την όξυνση των συνθηλων στην ενέργεια, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κατηγορεί δημοσίως τη Μόσχα ότι επιχειρεί να στήσει… κρίση.
Auditor’s note: Συμβολισμοί
Το ταξίδι των ηγετών θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν από την ανακοίνωση της σύστασης της Κομισιόν για την χορήγηση status προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία. Η διαδικασία ένταξης, όμως, είναι αρκετά περίπλοκη, ενώ η επιτυχία της δεν είναι διασφαλισμένη και αναμένεται χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου η κίνηση θεωρείται περισσότερο συμβολική.
Η χορήγηση status υποψήφιας χώρας, πάντως, επιτρέπει την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα Ταμεία Συνοχής.
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους επισκέψεις στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιωάννης πρόκειται επίσης να συμμετάσχει στην υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.
Ειδικότερα, Σολτς και Μακρόν αντιμετωπίζουν την πρόκληση να διατηρήσουν την ακλόνητη υποστήριξη για την κυβέρνηση στο Κίεβο, ενώ διαμορφώνουν ένα ρεαλιστικό μακροπρόθεσμο σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία όταν τελειώσει ο πόλεμος της στην Ουκρανία.
Ο Σολτς, στο μεταξύ, αντιμετώπισε κατηγορίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι η Γερμανία, ως η πλουσιότερη οικονομία της Ευρώπης,
αδυνατεί να παράσχει αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει την άμυνα της Ουκρανίας, μια κατηγορία που ο Γερμανός ηγέτης απορρίπτει.
Ο Μακρόν έχει δεχθεί επίσης πυρά από αξιωματούχους στο Κίεβο, τον μήνα, αφού δήλωσε σε εφημερίδα ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να «ταπεινώσουν» τη Μόσχα και να βλάψουν τις πιθανότητες τερματισμού του πολέμου.
Ο ίδιος ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρουμανία την Τετάρτη: «Από πολιτική άποψη, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σύγκλισης για να έχουμε νέες συνομιλίες με την Ουκρανία και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας.
Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό που αντιστέκεται ηρωικά για πολλούς μήνες. Πρέπει να στείλουμε αυτό το ισχυρό μήνυμα υποστήριξης σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. ”