Την πρώτη αντίδραση μετά από πολυήμερο «λιώσιμο» αποτιμήσεων έβγαλαν οι ευρωπαϊκές αγορές στη συνεδρίαση της Τετάρτης, κάτι που επέτρεψε και στο ελληνικό χρηματιστήριο να κινηθεί ανοδικά και κοντά στο +2%, καλύπτοντας ένα μικρό μέρος των ισχυρών απωλειών των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχαν φέρει το Γ.Δ. σε χαμηλό 3μήνου.
Ο CAC 40 στο Παρίσι επανήλθε πάνω από το όριο ψυχολογίας των 6.000 μονάδων, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ξανά στη ζώνη των 7.300 μονάδων, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης προσπαθεί να ελέγξει εξ νέου την περιοχή των 13.500 μονάδων. Παράλληλα, ισχυρή είναι η αντίδραση του ευρωπαϊκού νότου, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κερδίζει 700 μονάδες ή +3,21% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κερδίζει 1,96%.
Ήταν μια τεχνικής φύσης αντίδραση… ελπίδας, καθώς οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν μάλλον «θολές» και αόριστες, καθώς γνωστοποίησε ότι θα δημιουργήσει στο μέλλον ένα νέο εργαλείο προκειμένου να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της αγοράς ομολόγων, δηλαδή να σταματήσει η έξοδος κεφαλαίων από τα ομόλογα των υπερχρεωμένων οικονομιών, που αυξάνει σοβαρά τα κόστη δανεισμού τους.
Η αγορά ομολόγων παρ’ ότι διόρθωσε μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών, εντούτοις έδειξε ότι περίμενε σαφώς πιο συγκεκριμένη παρέμβαση από την ΕΚΤ.
Η εικόνα της αγοράς
Εντός αυτού του σκηνικού το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε όλη την ημέρα θετικά κλείνοντας στις 838,94 μονάδες με άνοδο 1,96% και κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 839,54 μονάδες (+2,03%), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 825,36 μονάδες (+0,31%) στο άνοιγμα. Είναι θετικό ότι χθες κρατήθηκε η ζώνη των 820 μονάδων και σήμερα υπήρξε απομάκρυνση από αυτά τα επίπεδα, αλλά φυσικά το κλίμα παραμένει ιδιαιτέρως ευμετάβλητο.
Ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 2.000 μονάδες κλείνοντας στις 2.028,26 μονάδες με άνοδο 2,38%,
O Mid Cap έδειξε ξανά την αδυναμία του κερδίζοντας μόλις 0,14% στις 1.297,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αντέδρασε σε ποσοστό 2,82% με κλείσιμο στις 546,38 μονάδες.
Βεβαίως, ο Γ.Δ. προέρχονταν από πτώση 7,20% μόνο το προηγούμενο διήμερο, ενώ συνολικά σε επίπεδο πενθημέρου υποχώρησε κατά 8,60%, ο FTSE 25 έχασε 9,21%, ο Mid Cap στο -8,50% και ο τραπεζικός δείκτης στο -14,60%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,66 εκατ. ευρώ, με τα 23 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ κυριάρχησαν οι ΟΤΕ, με 11,30 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 8,93 εκατ. ευρώ και ΟΠΑΠ με 8,85 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό
Στο χώρο του FTSE 25 η αντίδραση δεν ήταν καθολική, καθώς ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν έκλεισαν πτωτικά, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι Ελλάκτωρ και ElvalHalcor. H πτώση των δύο μετοχών του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα οφείλεται σε κάποιες πληροφορίες ότι το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στο αυστραλιανό fund Macquarie δεν θα προχωρήσει.
Στον αντίποδα, αντίδραση άνω του 5% έβγαλε η Alpha Bank που μόνο το τελευταίο τριήμερο είχε πτώση άνω του 12%, άνω του 4% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC και ΟΤΕ, ο οποίος χθες είχε απωλέσει το 6,98% της αξίας του σε μια από τις πλέον ασυνήθιστες πτώσεις των τελευταίων ετών, άνω του 3% αντέδρασαν Motor Oil και Jumbo και άνω του 2% οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Lamda Development και Σαράντης.
Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή, κάτι που πιστοποιεί ότι η αντίδραση της αγοράς δεν ήταν οικουμενική, αντιθέτως με τη χθεσινή ισοπεδωτική πτώση που συμπαρέσυρε το σύνολο του ταμπλό. Η Profile ενισχύθηκε κατά 4,04% παίρνοντας πίσω μερικές από τις χθεσινές απώλειες ενώ προέρχονταν από -11% το διήμερο. Κέρδη άνω του 2% είχε η Παπουτσάνης, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι AVAX και Reds.
Στην ευρύτερη αγορά κάποια θετική κινητικότητα είχαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Βιοτέρ, Κέκροπας, Κλωστ. Ναυπάκτου, Frigoglass, Ελινόιλ, Κορδέλλου και Μουζάκης. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν οι ΒΙΣ, Mevaco, Επίλεκτος, Χαϊδεμένος, Δομική Κρήτης, Έλτον, Μινέρβα, Δάιος, CPI κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 71 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν.
Τι λένε οι αναλυτές
Σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή τα επόμενα σημεία στήριξης για το Γ.Δ. είναι στις 820 και 810 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 840 και 850 μονάδες. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς σημειώνει πως ο Γ.Δ. ο Γ.Δ. βρέθηκε απευθείας στα πρώτα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 830-820 μονάδων επηρεασμένος από μετοχές με ισχυρή βαρύτητα, ενώ ως τελευταία σημαντική περιοχή στήριξης εντοπίζει τη ζώνη των 790 μονάδων, «η οποία δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί καθώς το επενδυτικό περιβάλλον εμφανίζεται ιδιαίτερα τοξικό».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «οι αγορές έχουν σπεύσει να προεξφλήσουν την αύξηση του κόστους του χρήματος με την ελληνική 10ετία να προσεγγίζει σταδιακά το 5% καθιστώντας τις μετοχές όλο και λιγότερο ελκυστικές. Παράλληλα, τα λειτουργικά περιθώρια όπως φάνηκε μόνο μερικώς και στο 1ο τρίμηνο του έτους αναμένεται να υποχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα και σε ορισμένες περιπτώσεις η υποχώρηση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική.
Η ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών μοντέλων των εισηγμένων και η ικανότητά τους να παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές υψηλότερες του 5%-6% (σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή τους, συνεκτιμώντας φυσικά και το επενδυτικό πλάνο) θα αποτελέσει μία από τις βασικές παραμέτρους επιλογής τίτλων».