Με έκτακτη συνεδρίαση απαντά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο sell-off σε μετοχές και ομόλογα που σημειώθηκε την Τετάρτη, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της νέας νομισματικής πολιτικής που περιλαμβάνει την αναστολή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων και την προαναγγελία διπλής αύξησης επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.
Μετά το νέο -άγριο- sell-off που εκτόξευσε στα ύψη τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, ιδίως της περιφέρειας, οι ιθύνοντες της ΕΚΤ φαίνεται ότι θορυβήθηκαν, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει και πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις, αναγκάζοντας το ΔΣ να ενεργοποιήσει εν νέου τη ρήτρα πλήρους επανεπένδυσης των εσόδων και κερδών από τα ομόλογα που λήγουν. Με τα ομόλογα των χωρών του Νότου να έχουν εκτροχιαστεί, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να ανακοινώσει και το πρόσθετο-πυροσβεστικό πρόγραμμα παρεμβάσεων, θέτοντας δυναμικά όρια για την ενεργοποίησή του.
Αν μη τι άλλο, η έκτακτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ πιστοποιεί την κρίση που εντοπίζουν οι αγορές και καταδεικνύει την απρόβλεπτη διάσταση της επίδρασης που είχε το τελευταίο, ξεκάθαρα επιθετικό, ανακοινωθέν του διοικητικού συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα.
Η είδηση έκτακτης σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ενισχύει την τεχνική αντίδραση σε μετοχές και ομόλογα παρέχοντας μακρο-πολιτικό υπόβαθρο και δημιουργώντας προσδοκίες. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς να πέφτει ξανά κάτω από το 4%, αφότου ξεπέρασε το φράγμα αυτό χθες, για πρώτη φορά από το 2014. Στα ύψη -αν και διορθώνει, παραμένει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, αποδεικνύοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ευρύτερα. Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώνεται στο 4,57% λίγο μετά τις 10 το πρωί, αφότου ξεπέρασε και το 4,7%.
Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση σε αντίστοιχη κατάσταση αναβρασμού των αγορών, η ΕΚΤ αποφάσισε την δημιουργία του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) αξίας 1,7 τρισ. ευρώ, το οποίο και αποτέλεσε βασικό εργαλείο της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.