Ανακοίνωση που κινείται στο χαμηλό εύρος των προσδοκιών της αγοράς, από την έκτακτη σύγκληση του διοικητικού της συμβουλίου, εξέδωσε η ΕΚΤ, δεσμευόμενη να δράσει για να αντιμετωπίσει φαινόμενα κατακερματισμού της αγοράς, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την επιτάχυνση της διαδικασίας για τη δημιουργία του νέου εργαλείου αντιμετώπισης κρίσεων.
Τις ισχυρές διαιρέσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ και ταυτόχρονα τις αφόρητες πολιτικές πιέσεις από την Ιταλία, προδίδει η έκτακτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και η ανακοίνωση που εκδόθηκε, μια εβδομάδα μετά την προαναγγελία αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.
Πριν κλείσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις 31 Ιουνίου και πριν την πρώτη προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, οι αγορές “ξεσάλωσαν” με τα ομόλογα των χωρών του Νότου και προεξάρχοντα τα ελληνικά και τα ελληνικά, να διαλύονται και τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται.
Καθώς όμως πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει αναλάβει ο Μάριο Ντράγκι, ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, οι κόκκινες γραμμές ενεργοποιήθηκαν τόσο εντός ΕΚΤ όσο και σε πολιτικό και διακρατικό επίπεδο. Ο “super Mario”, όπως είναι το προσωνύμιο που κέρδισε κατά τη θητεία του στην ΕΚΤ, όταν δήλωσε ότι “θα κάνω τα πάντα για να σώσω το ευρώ”, τώρα δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια νέα κρίση χρέους αντίστοιχη με αυτή του 2010-13.
Η αντίδραση των αγορών
Οι αγορές προσπάθησαν από νωρίς να αντιδράσουν, ενώ η είδηση της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΚΤ ενίσχυσε τη δυναμική αυτή. Το τελικό ανακοινωθέν της ΕΚΤ ακόμα αξιολογείται, καθώς είναι αρκετά ασαφές. Τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν και οι αποδόσεις στα ομόλογα υποχωρούν, η κατάσταση όμως δεν έχει ακόμα εξομαλυνθεί, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ασκήθηκαν ακραίες πιέσεις. Η αποκατάσταση του τοπίου μπορεί να είναι… σταδιακή. Είναι ξεκάθαρο όμως, ότι οι αγορές έχουν αποκτήσει υπερευαισθησίες και αντιδρούν με μεγαλύτερη ευκολία σε καταστροφικά σενάρια από τις υποστηρικτικές ανακοινώσεις.
Η ΕΚΤ στην πραγματικότητα διαμήνυσε στους επενδυτές ότι η αλλαγή νομισματικής πολιτικής δεν σημαίνει ότι α επιτρέψει την κερδοσκοπία έναντι των ευάλωτων χωρών και ότι είναι σε ετοιμότητα για παρεμβάσεις. Ήτοι, θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που οφείλονται στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που συσσώρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με στόχο τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Ταυτόχρονα η προαναγγελία επίσπευσης της δημιουργίας του -ανώριμου πολιτικά- μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, αποτελεί μήνυμα δομημένης και θεσμικής απάντησης σε κινήσεις που υπονομεύουν την οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Όπερ σημαίνει ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου αντι-κατακερματισμού προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται.
Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που πρόκειται να λήξουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να εκπληρώσει την εντολή της για τη σταθερότητα των τιμών. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου αντι-
μέσο κατακερματισμού προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο.