Την παραπομπή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδεϊλίνη.
Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που οι πολιτικές διεργασίες κλιμακώνονται και οι αντιπαραθέσεις οξύνονται με το κλίμα να αποπνέει ολοένα και εντονότερα αύρα πρόωρων εκλογών.
Η παραπομπή ήταν μεν αναμενόμενη και προαναγγελθείσα. Ωστόσο, η ανακοίνωσή της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και καθώς η κυβέρηση αναζητά διάδοχο για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, θέση για την οποία έχει διαρρεύσει ότι συζητετείται το όνομα της εν λόγω εισαγγελέως, δημιουργεί μια όχι ευχάριστη περιρέουσα ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, είναι σαφές ότι η αποδοχή του πορίσματος από το Δικαστικό Συμβούλιο, πριν τις θερινές διακοπές, συνάδει με την αίσθηση και τα σενάρια δρομολογόγησης της εκλογικής διαδικασίας ακόμα και εν μέσω θέρους.
Μετά την απόφαση περί παραπομπής από το Δικαστικό Συμβούλιο, η Βουλή θα κληρώσει τους ανώτατους δικαστικούς που θα δικάσουν την υπόθεση και το Ειδικό Δικαστήριο, το πρώτο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναμένεται να συγκροτηθεί με την έναρξη του δικαστικού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Το πόρισμα για τον Νίκο Παππά
Ο πρώην υπουργός παραπέμπεται να δικαστεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου που θα συγκροτηθεί – κατά το Σύνταγμα- από ανώτατους δικαστές από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας για παράβαση καθήκοντος, κατηγορία που προβλέπεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος.
Μαζί με τον Νίκο Παππά παραπέμπεται σε δίκη και ο επιχειρηματίας – εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, που είχε μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από προτροπή του πρώην υπουργού, προκειμένου, όπως έχει καταγγείλει, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.
Το βούλευμα παραπομπής για τους Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα, που παραπέμπεται ως συνεργός του πρώην υπουργού φέρει τον αριθμό 4 του 2022.
Υιοθετεί πλήρως την εισαγγελική πρόταση και τα επιχειρήματα της εισαγγελέως, ως προς την ποινική ευθύνη και των δύο για την οργάνωση και τους χειρισμούς στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, που είχε προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, έντονες αντιδράσεις, ενώ ο σχετικός νόμος τελικά ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Background story
Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, σε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όταν μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, η οποία αποφάσισε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.
Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας κατήγγειλε στη Βουλή, αλλά και στη Δικαιοσύνη, ότι προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικό κολοσσό για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό.
«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου»,
είχε καταθέσει ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Ο πρώην υπουργός, από την πρώτη στιγμή αρνείται τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.