Τη μεγαλύτερη πτώση όχι μόνο για το 2022 αλλά και για το σύνολο του 2021 καθώς η προηγούμενη αντίστοιχης έντασης βουτιά στο Χ.Α. είχε να γίνει από τις 29 Οκτωβρίου του 2020, ήτοι περίπου είκοσι μήνες πίσω πραγματοποίησε στη συνεδρίαση της Τρίτης 14 Ιουνίου το ελληνικό χρηματιστήριο.
- Σε χαμηλά τριμήνου ο Γενικός Δείκτης
- Η μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2020
- Καμιά μετοχή του FTSE 25 και του Mid Cap σε άνοδο
- Πτώση άνω του 7% για 17 μετοχές, περίπου 30 έχασαν άνω του 5%
- Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ την πιο ανθεκτική εικόνα
Το γεγονός ότι καμιά μετοχή του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος μαρτυρά την εικόνα ξεπουλήματος που επικράτησε στο ταμπλό του Χ.Α., καθώς η αγορά διέσπασε πτωτικά όλες τις στηρίξεις, διασώζοντας στο τέλος μόνο την περιοχή των 820 μονάδων.
Μετά τη μεγάλη πτώση της περασμένης Παρασκευής, το Χ.Α. «έχασε» τη συνεδρίαση της Δευτέρας λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, σε μια ημέρα που διεθνώς επικράτησε νέο σκηνικό ξεπουλήματος. Έτσι, σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο «πλήρωσε» την ετεροχρονισμένη πτώση του, με μια συνεδρίαση που οι ρευστοποιήσεις έλαβαν μορφή ντόμινο, ενώ αυξήθηκε σημαντικά και ο τζίρος (σχεδόν διπλασιάστηκε) φτάνοντας στα 116,5 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι σηκώθηκαν σημαντικά κεφάλαια από την αγορά.
Μετά και τη διάσπαση των 850 μονάδων «έσπασαν» όλες οι στηρίξεις της αγοράς, αρκετοί κωδικοί άλλαξαν τις θέσεις τους ρευστοποιώντας «τυφλά», οδηγώντας σε ντόμινο πτώσης σχεδόν το σύνολο του ταμπλό.
Το διεθνές κλίμα
Ασφαλώς, μέσα σ’ ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό που διανύουμε εσχάτως, το Χ.Α. που είναι μια μικρή, περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά, δε θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη εικόνα. Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι σε χαμηλά τριών μηνών και συνεχίζουν πτωτικά παρά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης την Τρίτη, ο πιο κρίσιμος χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο, ο S&P 500 περνά σε φάση bear market, ενώ ο φόβος παγκόσμιας ύφεσης κυριαρχεί ευρύτερα.
Οι πωλητές έχουν πάρει ξεκάθαρα το πάνω χέρι στον έλεγχο του momentum στις αγορές οδηγώντας δείκτες και μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ήδη από το σύστημα έχουν σηκωθεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι μπροστά στην ολοσχερή ακύρωση των κυρίαρχων καταλυτών που οδήγησαν όλα τα περασμένα χρόνια τη μεγάλη και πολυετή «κούρσα».
Η αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες παύει να συντηρεί και να «σκεπάζει» τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, τα οποία έχουν έρθει στην επιφάνεια με τη μορφή του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, της διατάραξης των τιμών πρώτων υλών παγκόσμια, αλλά και στο ορατό «γύρισμα» κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, όπως των ΗΠΑ, σε ύφεση.
Αμερική
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και η δυναμική των επιμέρους δεικτών στην ΕΕ, εδραιώνουν την πεποίθηση για την ανάγκη υιοθέτησης πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Έτσι, οι αγορές επιχειρούν να αποτιμήσουν ταυτόχρονα το risk-off από την αύξηση των επιτοκίων και την επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.
Το ενδεχόμενο η αμειρκανική οικονομία να εισέλθει σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού και οι ευρωπαϊκές να μπουν σε ύφεση, επιχειρούν να αποτιμήσουν οι επενδυτές στα χρηματιστήρια και τις αγορές εμπορευμάτων και ομολόγων, προκαλώντας sell-off, ενώ ο κίνδυνος ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού εκτοξεύει τις αποδόσεις των ομολόγων.
Ο υψηλός πληθωρισμός και τα μέτρα αντιμετώπισής του συνθλίβουν ταυτόχρονα τις παραγωγικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εσωτερική ζήτηση, ενώ πλέον το αποτέλεσμα εκτιμάται αλλού στασιμοπληθωριστικό και αλλού υφεσιακό, αλλά συνολικά αποσταθεροποιητικό.
Συντριπτική η πτώση στο Χ.Α.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον τα ρίσκα των επενδυτών περιορίζονται, η ρευστότητα κλειδώνεται και οι αμυντικές και συντηρητικές κινήσεις κυριαρχούν. Στο Χ.Α., μετά το -2,72% της περασμένης Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» εκ νέου σε ποσοστό 4,60% σήμερα κλείνοντας στις 822,84 μονάδες, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε έως τις 818,56 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 5,10%.
Η σημερινή πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τις 29 Οκτωβρίου 2020 όταν ο Γ.Δ. είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 5,08%. Πλέον μένει να δούμε αν – σ’ αυτή τη φάση – βγουν κάποια αναχώματα και αντίδραση, δεδομένου ότι η αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα και μια αντίδραση πρωτίστως τεχνικής φύσης θα μπορούσε να βγάλει. Πάντα βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανάπαυλα στην πτώση των ξένων δεικτών.
Ο FTSE 25 έχασε τις 1.200 μονάδες κλείνοντας στις 1.981,17 μονάδες με πτώση 4,69%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 4,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο καναβάτσο με νέα πτώση 6,34% και κλείσιμο στις 531,38 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο 5ήμερο, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 8,60%, ο FTSE 25 είναι στο -9,21%, ο Mid Cap -8,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 14,60%.
Στο χώρο του Large Cap καμιά μετοχή δεν διασώθηκε θετικά, όμως την πιο ανθεκτική εικόνα είχαν οι Jumbo, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ που υποχώρησαν λιγότερο του 1%. Τη μεγαλύτερη πτώση με απώλειες άνω του 7% είχαν οι Μυτιληναίος και Εθνική, ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 6,98% σε μια από τις πλέον ασυνήθιστες πτώσεις για το προφίλ του, στο -6,80% η Πειραιώς, -6,25% η Quest Συμμετοχών, ενώ άνω του 5% έχασαν οι Eurobank, Alpha Bank, Lamda Development, ΔΕΗ (έπεσε στα 5,34 ευρώ), Σαράντης και ΑΔΜΗΕ.
Στον Mid Cap, απώλειες 9,97% είχε η Epsilon Net, άνω του 8% έχασαν οι Entersoft και Intrakat, άνω του 6% οι Intracom Holdings, Fourlis, Profile και Reds και άνω του 4% οι Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι, AVAX, Ικτίνος και Cenergy Holdings. Στην ευρύτερη αγορά, στην κορυφή των απωλειών έκλεισαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Επίλεκτος, Frigoglass, Φιερατέξ, ΑΝΕΚ, Ιντερτέκ, Unibios, Παΐρης, Byte Computer, Medicon και Μοτοδυναμική. Όλες αυτές οι μετοχές υποχώρησαν άνω του 7%, ενώ στο σύνολο της αγοράς μόλις 10 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 117 με πτώση.
Σε κακό… φεγγάρι η Μπλε Κέδρος
Σε άσχημο timing έτυχε η εισαγωγή των μετοχών της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία έκανε ντεμπούτο σήμερα στην Κύρια Αγορά, με τιμή εκκίνησης τα 2,25 ευρώ. Η μετοχή έφτασε να υποχωρεί έως 11,11% όταν έπεσε στα 2 ευρώ, ενώ στο φινάλε κατάφερε και έκλεισε αμετάβλητη, χωρίς να περάσει καθόλου σε θετική τροχιά. Έγιναν 77 πράξεις, διακινήθηκε όγκος 54.615 τεμαχίων μέσω τζίρου 120.973 ευρώ.