Εντείνεται το εκλογικό μπρα-ντε-φερ στη Νέα Δημοκρατία, καθώς η επιδείνωση της συγκυρίας στην Ελλάδα και διεθνώς και η προοδευτική φθορά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από τη διαχείριση αλληλεπιακυπτόμενων κρίσεων, ενισχύει τις πιέσεις στην καετύθυνση προωρης προσφυγής στις κάλπες. Υπάρχουν όμως και δεύτερες σκέψεις, σε πρακτικό επίπεδο…
Αν και τα σενάρια προωρων εκλογών κυκλοφορούν καιρό τώρα και έχουν διαψευστεί κατ επανάληψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εσχάτως αναζωπυρώνονται και οι διαψεύσεις γίνονται λιγότερο ξεκάθαρες και χαμηλότερων τόνων. Παράλληλα, τα κομματικά επιτελεία επιλέγουν στόχους και κινητοποιούν μηχανισμούς επιθέσεων στα social media, δημιουργώντας κλίμα που προσομοιάζει σε οξύτητα και ένταση αυτό της προεκλογικής περιόδου.
Υπ αυτό το πρίσμα, τα πλήγματα στον Γιάννη Μπουρνούς και τον Ιάσονα Αποστολόπουλο από τη μία και οι επιθέσεις στον -έως τώρα στο απυρόβλητο- Τάκη Θεοδωρικάκο από την άλλη, αποτελούν αποχρώσες ενδείξεις προεκλογικής προετοιμασίας. Αυτές ισχυροποιούνται έτι περαιτέρω από την εξαγγελία τεσσάρων γυναικών ύποψηφίων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις περιοδείες του πρωθυπουργού σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ψηφοδέλτια
Παράλληλα έχουν ήδη ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στο Νότιο Τομέα της Αθήνας και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Δυτικό Τομέα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για τα πρόσωπα, που θα είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, η πρώην γενική γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης Βίκυ Λοϊζου στις Κυκλάδες και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης πιθανότατα στο Νότιο Τομέα της Αθήνας.
Αυτές, ενισχύονται από την πίεση για την επιλογή νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και νέου προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, προεκλογικό άρωμα αποπνέουν και πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η επέκταση ωραρίου στους παιδικούς σταθμούς και οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες. Αν σε αυτά προστεθούν και το micromanaging του Μαξίμου σε μια σειρά από ζητήματα μικρότερου βεληνεκούς, όπως την αναστολή της συρρίκνωσης του δικτύου των τραπεζών.
Επίσης, η επιβαρυντική και δυσοίωνη διεθνής και εσωτειρκή οικονομική και γεωοικονομική συγκυρία και οι πιέσεις στα εθνικά θέματα αποτελούν -αυτόνομα και συνδυαστικά- ικανές αιτίες για προσφυγή στις κάλπες.
Ο χρόνος των εκλογών
Το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές το φθινόπωρο είναι αρκετά ισχυρό. Επί τάπητος υπάαρχει βέβαια και το ενδεχόμενο για κάλπες τον Μάρτιο, αλλά οι αβεβαιότητες που μεσολαβούν είναι πολλές και το καθιστούν αποτρεπτικό.
Ο επόμενος χειμώνας αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος από οικονομική σκοπιά. Οι λογαριασμοί ρεύματος θα πλήξουν την αποδοχή της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη.
Από την άλλη πλευρά, οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντική φθορά της κυβέρνησης και αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την καπρωθεί, σε αυτή τη φάση. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ φαίνεται να ξεφουσκώνει, ενώ πολιτικό σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμος,
Ο φόβος για το άγνωστο
Με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, τα ποσοστά που φαίνεται να συγκεντρώνουν συνδυαστικά τα δύο μεγάλα κόμματα κινούνται στην περιοχή 50-60%, επίπεδο που θεωρείται χαμηλό και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά πιθανά σενάρια, στερώντας από το πρώτο κόμμα -εφόσον είναι η ΝΔ- τη δυνατότητα να οδηγήσει τη χώρα σε επαναλληπτικές εκλογές για να λάβει αυξημένη πλειοψηφία.
Προς το παρόν στο κυβερνητικό στρατόπεδο ζυγίζουν όλα τα δεδομένα και οι τελικές αποφάσεις για το momentum της επόμενης αναμέτρησης θα ληφθούν στο τέλος του Αυγούστου. Μέχρι τότε θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τα της οικονομίας και θα έχει φανεί και το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει με αυτή την στρατηγική της έντασης.