Λύση στην εξαιρετικά περίπλοκη -και αυξημένου πολιτικού ρίσκου- εξίσωση της επιλογής νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναζητά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Βασίλης Πλιώτας απαχωρεί, ενώ το πολιτικό τοπίο καθίσταται εξαιρετικά αβέβαιο. Έτσι, θα πρέπει η κυβέρνηση να επιλέξει έγκαιρα -άρα άμεσα- νέο Εισαγγελέα για το Ανώτατο Δικαστήριο, με μια σειρά από μέτωπα ανοιχτά και την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές να έχει ξεκινήσει.
Νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καλείται να επιλέξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με ανοιχτά ακόμα μέτωπα στη Novartis, ενώ το ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Παππά εκκρεμεί και με τις εκλογές να πλησιάζουν με ταχύτητα.
Η διατήρηση πολιτικής ουδετερότητας ταυτόχρονα με την πολιτική ευθυκρισία και την οξυδέρκεια να απόσχει από παιχνίδια εντυπώσεων, αλλά να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές τάσεις και να βαδίζει εντός του διαρκώς μεταβαλλόμενου ευρωπαϊκού πλαισίου, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει ο νέος επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η “Καθημερινή”, οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν πολλές φορές παίξει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Από το σκάνδαλο Novartis, το Βατοπέδι, την υπόθεση Γεωργίου – ΕΛ.ΣΤΑΤ και τις παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η Δικαιοσύνη έχει βρεθεί περισσότερες φορές απ όσες θα ήθελε εν μέσω διασταυρούμενων πολιτικών πυρών, διακυβεύοντας την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της απέναντι στην κοινωνία.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ΝΔ ασκώντας επιρροή στον απερχόμενο -τότε- πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μπλόκαρε πριν τις εκλογές του 2019 τον διορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, επικαλούμενη τις επικείμενες εκλογές.
Μία από τις σπαζοκεφαλιές που μπορεί να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός είναι όταν χρειαστεί να επιλέξουν εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο. Πρώτα απ’ όλα, γιατί η κορυφαία θέση της εισαγγελικής αρχής είναι η πλέον νευραλγική στη Δικαιοσύνη, καθώς ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου βρίσκεται πάρα πολύ συχνά αντιμέτωπος με σημαντικά θέματα τα οποία διαθέτουν, εκ των πραγμάτων, και ισχυρό πολιτικό πρόσημο. Η όποια λανθασμένη διαχείρισή του παράγει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και η όποια απραξία του ή παράλειψή του μπορεί να τινάξει στον αέρα μια εύθραυστη πολιτική ισορροπία. Τα παραδείγματα πολλά και χαρακτηριστικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Ονοματολογία
Το ζήτημα της επιλογής παραμένει ανοικτό, με τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, να αποτελεί το πρώτο φαβορί για τη θέση, όντας και ψηλά στη δικστική επρετερίδα και αφού διαθέτει παραπάνω από ένα χρόνο πριν αφυπηρετήδσει.
Ο Ισήδορος Ντογιάκος ήταν ο εισαγγελέας που έπιασε και ξέμπλεξε το κουβάρι της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση του, αποτελεί μια από τις θετικές σελίδες στην Ιστορία της Δικαιοσύνης. Επίθ τάπητος όμως έχει τεθεί και το όνομα της Γεωργίας Αδειλίνη, εισαγγελικής λειτουργού με εμπειρία και ικανότητες.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση εξετάζει και επιλογές από την επετηρίδα των Δικαστών, παρά τις ενστάσεις της Ένωσης Εισαγγελέων. Σε αυτή τη λίτα προηγείται ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος, που προεδρεύει στο Πρώτο Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ακολουθεί ο Γεώργιος Χριστοδούλου.