Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφοντας μια ακόμη πτωτική συνεδρίαση, καθώς η αποστροφή για το ρίσκο εντείνεται και οι μεγάλοι παίχτες περιορίζουν την έκθεσή τους, καθώς οι επιθετικές τράπεζες αναλαμβάνουν δράση με… άγριες διαθέσεις σε μια προσπάθεια να δαμάσουν τον πληθωρισμό.
Μια ακόμη πτωτική συνεδρίαση ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι ευρωαγορές, με τους Dax και Stoxx 600 να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με πτώση 3,1 και 2,7% έκαστος. Σε βαθύ κόκκινο τελείωσαν την Παρασκευή και την εβδομάδα τόσο ο CAC-40, όσο και ο FTSE-100, ενώ στη δίνη παρασύρθηκε και το Χρηματιστήριο της Αθήνας
Τις αγορές πανικόβαλε η μεγαλύτερη του αναμενομένου επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς ισχυροποιεί τα “γεράκια” της Fed που ζητούν πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι η τάση στις τιμές καταναλωτή θα μπορούσε να ωθήσει τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να πιέσουν σκληρότερα και πιο γρήγορα, διακινδυνεύοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αυτόν τον μήνα και θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε 11 χρόνια τον Ιούλιο. Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ παρέμεινε ασαφής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει μια διευρυνόμενη απόκλιση στο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, η οποία αφήνει τις περιφερειακές οικονομίες σε κίνδυνο πολύ υψηλότερων επιτοκίων.
Η εικόνα των αγορών
Σε εβδομαδιαία βάση, ο DAX έκλεισε με απώλειες 4,8%, ενώ ο περιφερειακός Stoxx 600 υποχώρησε 4%.
Ο CAC 40 έκλεισε την Παρασκευή 2,69% χαμηλότερα σε χαμηλό 4 εβδομάδων στις 6187,23, ενώ για το σύνολο της εβδομάδας καταγράφει απώλειες 4,6%.
Στην Ιταλία, ο FTSE MIB, έκλεισε 5,2% χαμηλότερα στις 22.547 την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές των τραπεζών δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις εν μέσω αύξησης των ασφαλίστρων κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα της χώρας.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε 2,1% ή 159 μονάδες χαμηλότερα στις 7.318 μονάδες την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα lockdown που επιβλήθηκαν εκ νέου στην Κίνα και ο νέος υψηλός πληθωρισμός 4 δεκαετιών στις ΗΠΑ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για επιθετική σύσφιξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι απώλειες προήλθαν από μια πτώση 5,6% στις μεταλλουργικές και τις εξορυκτικές, με την Anglo American να υποχωρεί κατά 7,9%. καθώς οι προοπτικές ζήτησης επιδεινώθηκαν μετά την επαναφορά των περιορισμών για τον COVID-19 στη Σαγκάη.
Από την άλλη πλευρά, η GlaxoSmithKleine έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα μετά τα θετικά αποτελέσματα σε μια δοκιμή σε τελευταίο στάδιο του αναπνευστικού εμβολίου της.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο FTSE-100 υποχώρησε 3,8%.
Ξύλο και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
Από τη γενικότερη τάση των ευρωαγορών δεν ξέφυγε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,72% στις 862,55 μονάδες την Παρασκευή. Ανησυχία προκαλεί ο αυξημένος -συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις- όγκος συναλλαγών, καθώς δείχνει ότι παρά τις χαμηλότερες τιμές υπάρχουν ακόμα πρόθυμοι πωλητές.
Τεχνικά, η αδυναμία παραμονής πάνω από τις 900 μονάδες για τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις ισχυροποιεί την τεχνική αντίσταση. Η μεγάλη πτώση, επίσης, δημιουργεί gap, το οποίο αν δεν κλείσει με την εκδήλωση τεχνικής αντίδρασης, τότε θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση των αντιστάσεων.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αντιμετωπίζει το αυξημένο ρίσκο και λόγω της όξυνσης του πολιτικού κλίματος, καθώς πλέον αποκτούν ανανεωμένη δυναμική τα σενάρια πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο. Η προοπτική αυτή, εμμέσως, επιβεβαιώνει τη δυναμική σκληρότερης οικονομικής συγκυρίας, που συνδυαστικά επιβαρύνει το κλίμα στο Χρηματιστήριο.