Δημιουργικά ασαφής παρέμεινε η Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με τη διαμόρφωση του μηχανισμού αποτροπής ή εξομάλυνσης κρίσεων από τη μετάβαση σε νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, με αυξήσεις επιτοκίων.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, αφού ανακοίνωσε τον τερματισμό του APP και προανήγγειλε δύο αυξήσεις επιτοκίων, είπε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες και για τις χώρες του Νότου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε όμως πως η ΕΚΤ, θα είναι έτοιμη «με νέα μέσα, με όλα τα εργαλεία» να παρέμβει για να προστατεύσει τις περιφερειακές οικονομίες και να μην υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις.
Η δήλωση αυτή βέβαια δεν δείχνει να υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για τη διαμόρφωση ειδικού μηανισμού ή εργαλείου για την αντιμετώπιση σοκ από την αλλαγή πολιτικής, όπως αυτές που καταγράφονται στα ομόλογα των χωρών του Νότου και ιδιαίτερα της Ελλάδας.
Όπερ σημαίνει, ότι ακόμα και να έχει τεθεί υπό επεξεργασία σχέδιο απορρόφησης κραδασμών, αυτό είτε δεν είναι αρκετά ώριμο για να υλοποιηθεί, είτε, πρόκειται για παραλλαγή των ήδη υπαρχόντων. Κατ επέκταση η ΕΚΤ θα πορευτεί και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα ad hoc.
Η αίσθηση αυτή φαίνεται να είναι κυρίαρχη στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς παρά ην προσπάθεια -με διαρροές στα media- να προωθηθεί το αφήγημα μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, το υπουργείο Οικονομικών αναβαθμίζει τη φαρέτρα του ΟΔΔΗΧ και περιορίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία του.