Δεν ήταν τελικά τρομοκρατική επίθεση η επίθεση με αυτοκίνητο στο Δυτικό Βερολίνο που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο μιας δασκάλας και τον τραυματισμό 14 ακόμη ανθρώπων.
Ψυχικά ασθενής είναι ο 29χρονος άνδρας που οδήγησε το αυτοκίνητό του εναντίον ενός πλήθους ανθρώπων χθες, Τετάρτη, σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο του Βερολίνου, σκοτώνοντας μια δασκάλα και τραυματίζοντας 14 πεζούς, ορισμένους εκ των οποίων πολύ σοβαρά.
«Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι πρόκειται για μια περίπτωση ενός ψυχικά ασθενούς ανθρώπου που κατελήφθη από αμόκ», είπε η Ίρις Σπράνγκερ, η υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου, σχετικά με το περιστατικό αυτό, το οποίο σημειώθηκε κοντά στην Εκκλησία του Κάιζερ Γουλιέλμου, ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της γερμανικής πρωτεύουσας.
Η γερμανική αστυνομία ταυτοποίησε τον δράστη, ο οποίος είναι Γερμανός αρμενικής καταγωγής. Το όχημα, αφού ανέβηκε δύο φορές στο πεζοδρόμιο, κατέληξε στη βιτρίνα ενός καταστήματος. Ο οδηγός συνελήφθη από τους περαστικούς που τον παρέδωσαν στις αρχές.
Μεταξύ των τραυματιών είναι και μικρά παιδιά, μαθητές σχολείου.
Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε αρχικά ότι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, έξι από αυτούς σοβαρά. Στη συνέχεια, η αστυνομία έκανε λόγο για 14 μαθητές μεταξύ των τραυματιών.
Η δασκάλα που σκοτώθηκε συνόδευε τους μαθητές μιας τάξης Λυκείου, μεταξύ 16 και 17 ετών, ενός σχολείου της μικρής πόλης Μπαντ Άρολσεν στο κρατίδιο της Έσσης στην κεντρική Γερμανία, όπως μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Έσσης.
Χθες το βράδυ δύο κεριά ήταν αναμμένα στην είσοδο του σχολείου Kaulbach της πόλης.
Αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες της εφημερίδας Bild ότι ο οδηγός είχε αφήσει μια «επιστολή ομολογίας» μέσα στο όχημα. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, βρέθηκαν αφίσες σχετικές με την Τουρκία, η οποία έχει ταραχώδεις σχέσεις με την Αρμενία.
Μνήμες 2016
Το συμβάν ξύπνησε μνήμες από την επίθεση που εξαπέλυσε το 2016 ένας άνδρας στην ίδια περιοχή του Βερολίνου, όταν σκότωσε τον οδηγό ενός φορτηγού και οδήγησε το βαρύ όχημα σε μια κατάμεστη χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας άλλους 11 ανθρώπους εκεί.
Ο Άνις Άμρι, ένας Τυνήσιος, ο οποίος δεν είχε λάβει πολιτικό άσυλο και είχε διασυνδέσεις με ισλαμιστικούς κύκλους, διέφυγε μετά την επίθεση στην Ιταλία, όπου αργότερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες Iταλών αστυνομικών.