Κινήσεις και δηλώσεις που υποδηλώνουν την προώθηση στρατηγικής αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνή κλίμακα φαίνεται ότι εφαρμόζει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιτέθηκε κατά του Έλληνα πρωθυπουργού με σκληρούς χαρακτηρισμούς στο πλαίσιο συνάντησής του με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ειδική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι
«Στο γεύμα εργασίας που είχαμε μεταξύ μας, είχαμε πει να μη βάλουμε άλλους ανάμεσα μας. Να κάνουμε οι δυο μας τις συνομιλίες. Και ενώ είπε να μην υπάρχουν τρίτες χώρες ανάμεσά μας, δυο με τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντηση μας, στις ΗΠΑ, στο Κογκρέσο, έκανε ομιλίες εναντίον της Τουρκίας και των συμφερόντων της Τουρκίας, σαν να μην είχαμε συναντηθεί».
Και πρόσθεσε:
«Μετά πήγε στο Νταβός κι έκανε τα ίδια. Ας μην παρεξηγούν, εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής με αξιοπρέπεια. Εμείς δεν λέμε ναι στην πολιτική που έχει έλλειψη αξιοπρέπειας».
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης:
«Σήμερα στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν εννέα βάσεις των ΗΠΑ. Ωραία, αυτές οι βάσεις εναντίον ποιου εγκαταστάθηκαν; Μας απαντούν και λένε εναντίον της Ρωσίας. Μη μας παρεξηγήσουν, αλλά δεν το πιστεύουμε αυτό».
Και συνέχισε:
«Σήμερα η Ελλάδα χρωστάει 400 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, χώρες της Ευρώπης που δεν θα πω τα ονόματα τους της παραχωρούν όπλα, ελικόπτερα, αεροσκάφη. Όπως και οι ΗΠΑ στηρίζουν με τον ίδιο τρόπο και παραχωρεί. Εναντίον ποιου;».
Auditor’s note
Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνάντηση με τον Νικολάς Μαδούρο έρχονται τη στιγμή που όλες οι χώρες αναζητούν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας καυσίμων και ενώ όλα δείχνουν πως υπάρχει συνεννόηση Μπάιντεν – Μαδούρο για την αύξηση των εξαγωγών της Βενεζουέλας.Έτσι, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθήσει να βρει σημεία επαναπροσέγγισης με το Καράκας, θα έχει πλέον και άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με το καθεστώς Μαδούρο έχουν επιδεινωθεί άρδην μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα το 2019, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και εν συνεχεία επιχείρησε να εγκαταστήσει νέο πρέσβη, αλλά εξαιτίας της αστοχίας αυτής δεν μπορούσε να επιδώσει διαπιστευτήρια.
Αν και οι κινήσεις Ερντογάν μοιάζουν απρόκλητες και παρουσιάζονται από τα ελληνικά media ως κλιμάκωση, εν τούτοις αποτελούν απάντηση στις κινήσεις της Αθήνας.
Ειδικότερα, εκτός από τα σημεία που αναφέρθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν σε Ουάσιγκτον και Νταβός, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εκστρατεία συμπόρευσης με τους αντιπάλους της Τουρκίας διεθνώς και στη γειτονιά. Έτσι, η Αθήνα προσέγγισε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ με αντιτουρκική ατζέντα. Αντιστοίχως έπραξε και με άλλες χώρες, εγείροντας ως κοινό τόπο την αντίθεση με τις πολιτικές της Άγκυρας.
Έτσι, οι αντιδράσεις της Τουρκίας δεν είναι ούτε απρόσμενες, ούτε κλιμάκωση, αλλά αποτελούν συμμετρική απάντηση στις ελληνικές πρωτοβουλίες.