Μήνυμα στην Άγκυρα για να πέσουν οι τόνοι έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από την Πρίστινα, απαντώντας έτσι σε μπαράζ δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και του Ταγίπ Ερντογάν.
Πρωτοβουλία αποκλιμάκωση της της καλπάζουσας και συντροφοδοτούμενης έντασης στα ελληνοτουρκικά φαίνεται να αναλαμβάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από την Τουρκία να ρίξει τους τόνους και να επανέλθει στο ευρωπαϊκό μονοπάτι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ένταση στις διμερείς σχέσεις και το μπαράζ δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους.
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι:
Νομίζω ότι οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν. Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει έτσι ώστε να υπάρχει ηρεμία, και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας άξονας που θα μπορούσε να βοηθήσει. Και κάτι άλλο: έχω πάντα την εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μία ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία. Ελπίζω και η Τουρκική Κυβέρνηση να συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας, και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα.
Η δήλωση αυτή αποτελεί από μόνη της πρώτη πράξη αποκλιμάκωσης, καθώς ο ΥΠΕΞ απαντά στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κατηγόρησε διεθνώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αναξιόπιστο. Η Αθήνα, αντί να απαντήσει σε υψηλούς τόνους και αντίστοιχο επίπεδο, επιλέγει να “κατεβάσει τη μπάλα” και να παραχωρήσει την πρωτοβουλία στο ΥΠΕΞ. Τα μηνύματα αυτά δεν είναι εύκολα ορατά δια γυμνού οφθαλμού, είναι όμως ξεκάθαρα για τους χειριστές.
Χαμηλούς τόνους ζητά και ο Μητσοτάκης
Αντίστοιχο αίτημα για αυτοπεριορισμό και αποκλιμάκωση είχε απευθύνει την Τρίτη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα, καλώντας την τουρκική πλευρά να μη μεταφέρει τη ρητορική της έντασης στο πεδίο, όπως είπε.
«Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί κι εγώ είχα εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης. Είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Υποχρέωση της χώρας μας είναι να εγείρει αυτή την προκλητικότητα και να αναζητά την υποστήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ. Αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», απάντησε ο πρωθυπουργός ο οποίος σημείωσε ότι και στο παρελθόν έχουμε δει περιόδους με μεγάλη ένταση στη ρητορική. «Εύχομαι, ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε, μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα εποχή»
Πρόσθεσε ότι είμαστε «μακριά από αυτά» όπως και μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και είπε πως χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Αποτελεί, είπε, και πρόκληση στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ καθώς δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας.