Την αποτυχία της στην διαμόρφωση αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη που θα ήταν ικανή να αποτρέψει την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγνώρισε στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της μετά την αποχώρηση από την Καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα την πολιτική του κατευνασμού που ακολουθήθηκε επί των ημερών της.
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε την Τρίτη το βράδυ την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς του διαδόχου της Όλαφ Σολτς. Η Άγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε όμως την πολιτική του κατευνασμού έναντι του Βλάντιμιρ Πούτιν, για την οποία έχει επικριθεί, υποστηρίζοντας ότι αν δεν είχε μπλοκαριστεί η αίτηση της Ουκρανίας για εισδοχή στο NATO το 2008 και δεν είχε επιτευχθεί η συμφωνία του Μινσκ, τότε, η Ρωσία θα είχε εισβάλλει νωρίτερα.
Δεν υπήρξε ικανή αρχιτεκτονική ασφαλείας
Η Μέρκελ έφτασε κοντά σε μια απολογία, αλλά ξεκαθάρισε ότι η
«Δεν κατηγορώ τον εαυτό μου». «Δεν ήταν δυνατό να δημιουργηθεί αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει» την επίθεση.
Η κυρία Μέρκελ υπερασπίστηκε ακόμη πτυχές της πολιτικής της οι οποίες επικρίνονται σήμερα, όπως οι Συμφωνίες του Μινσκ. «Θα μπορούσε κανείς να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει μια τέτοια τραγωδία; Θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση είναι ήδη μεγάλη τραγωδία. Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί; Φυσικά, συνεχίζω να κάνω κι εγώ αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό μου», παραδέχθηκε.
Πολιτική κατευνασμού
«Αν δεν είχε επιτευχθεί τότε η Συμφωνία του Μινσκ, η κατάσταση θα είχε πραγματικά κλιμακωθεί. Το ίδιο θα ίσχυε εάν η Ουκρανία είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟ»,
επιχειρηματολόγησε η πρώην καγκελάριος, θυμίζοντας ότι η Ουκρανία τότε ήταν διαφορετική χώρα, πολιτικά διχασμένη, με μεγάλη επιρροή ολιγαρχών. Επιπλέον, τόνισε, η ένταξή της στο NATO θα ισοδυναμούσε για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με κήρυξη πολέμου. «Δεν θεωρώ ότι ήταν λάθος και δεν θα ζητήσω συγγνώμη για αυτό (…) Μετά την Κριμαία, χρειάστηκε να συζητήσουμε έξι μήνες για την επέκταση των κυρώσεων. Και πολλοί ζητούσαν να τις κάνουμε πιο ελαφριές (…) Η Συμφωνία του Μινσκ το 2015 μπορεί να μην ανταποκρινόταν απολύτως στα συμφέροντα της Ουκρανίας, αλλά είχε στόχο να τερματίσει την ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό δεν επιτεύχθηκε», ανέφερε και έκρινε ότι έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τότε πιο αυστηρές κυρώσεις. Υπενθύμισε πάντως ότι το κόμμα της (CDU) ήταν το μόνο που είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα τον στόχο της επένδυσης του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα: «Μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνει (σ.σ. ενν. ο Βλαντίμιρ Πούτιν)».
Το προφίλ του Πούτιν δια χειρός Μέρκελ
Σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τον Ρώσο πρόεδρο, με τον οποίο, όπως είπε, συζητήσουν συνήθως στα γερμανικά, καθώς «εκείνος μιλάει καλύτερα γερμανικά από ό,τι εγώ ρωσικά», η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας της ανησυχούσε για τις συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως είπε, το 2007, σε επίσκεψή της στο Σότσι, ο κ. Πούτιν είχε περιγράψει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ως τη μεγαλύτερη καταστροφή του 20ού αιώνα. Εκείνη είχε αντιτείνει πως ήταν η ευτυχέστερη στιγμή στη ζωή της, διότι απέκτησε την ελευθερία να κάνει αυτό που ήθελε.
«Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε διαφωνία. Και αυτή η διαφωνία οφειλόταν σε εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο, η οποία συνέχισε να αναπτύσσεται. Δεν ήταν δυνατό να τελειώσει εκεί ο Ψυχρός Πόλεμος (…). Ο Πούτιν βλέπει ολόκληρη τη Δύση ως εχθρό του, θεωρεί ότι τον εξευτελίζει διαρκώς (…)».
Ερωτηθείσα για το πολυσυζητημένο περιστατικό με την παρουσία του σκύλου του Ρώσου προέδρου σε συνάντηση με την καγκελάριο παρότι είναι γνωστός ο φόβος της για τα σκυλιά, η Άγκελα Μέρκελ σχολίασε χαριτολογώντας: «Η Γερμανίδα καγκελάριος οφείλει να είναι γενναία, ακόμη και με ένα σκυλί».
Ερωτηθείσα αν θεωρεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν τρελό, σημειώνει ότι «αξίζει τον κόπο να δώσουμε βάση, διότι ξεπερνάει το ένα όριο μετά το άλλο».
“ΕΕ και NATO το ίδιο συνδικάτο”
Η Μέρκελ είπε επίσης ότι «σε καμία στιγμή δεν ενέδωσε σε αυταπάτες» ότι η γερμανική πολιτική Wandel durch Handel (αλλαγή μέσω του εμπορίου) θα άλλαζε πραγματικά τη συμπεριφορά του Πούτιν. «Δεν ήμουν αφελής», είπε η Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι προειδοποίησε επανειλημμένα ότι ο Πούτιν «θέλει να καταστρέψει την ΕΕ επειδή τη βλέπει ως πρόδρομο του ΝΑΤΟ».
Ακόμη, υποστήριξε ότι είχε θεωρήσει σωστό να συνεχίσει «τουλάχιστον κάποιες εμπορικές σχέσεις» με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 (τον οποίο ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς τελικά εγκατέλειψε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία), λέγοντας: «Δεν μπορείτε να αγνοήσετε κάθε άλλα εντελώς.»