Καθώς ο πληθωρισμός καίει και οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για την αντιμετώπισή του, η όρεξη για ανάληψη ρίσκου σε επενδύσεις υποχωρεί ραγδαία, προκαλώντας αρχικά sell-off στα κρυπτονομίσματα και αναγκάζοντας την αγορά τους σε έντονες μεν διακυμάνσεις αλλά σαφώς μακριά από τα υψηλά τους.
Αν και η όρεξη για επικίνδυνες επενδύσεις έχει περιοριστεί, οι επενδύσεις σε crypto’s αποτελούν πραγματικότητα, μια αρκετά ευρεία γκάμα εταιριών είχαν από καιρό ξεκινήσει συναλλαγές με αυτά.
Η Tesla επένδυσε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin τον Φεβρουάριο του 2021, και ενώ η τρέχουσα κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων άφησε αυτές τις δαπάνες να φαίνονται ακόμη πιο απερίσκεπτες από ό,τι ορισμένοι παρατηρητές την είχαν χαρακτηρίσει εκείνη την εποχή, εάν το διαβόητο ασταθές νόμισμα ανακάμψει και ακόμη και σταθεροποιηθεί, ο παραγωγός ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα βρίσκεται και πάλι στην καλή πλευρά, ποζάροντας ως η εταιρία που προνόησε και τοποθετήθηκε εγκαίρως.
Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο η Tesla κάνει τραπεζικές συναλλαγές στο Bitcoin απέχει παρασάγγας από τη MicroStrategy. Όπως δείχνει το infographic που χρησιμοποιεί στοιχεία από το Statista Digital Economy Compass 2022, η εταιρία επιχειρηματικής ευφυΐας ανέφερε πιο πρόσφατα 129.218 κρυπτονομίσματα στον ισολογισμό της – πολύ πάνω από τα 43.200 της Tesla.
Όλες οι άλλες εταιρείες σε αυτήν την κατάταξη εμπλέκονται άμεσα στην επιχείρηση κρυπτογράφησης με κάποια μορφή. Το εάν αυτές οι επενδύσεις θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αναμένονται έντονες διακυμάνσεις και αβεβαιότητα, οπότε όσοι έχουν κρυπτονομίσματα θα πρέπει να διαθέτουν ικανά buffers και να επηρεάζεται από αυτά η ρευστότητα και κεφαλαιακή τους επάρκεια.
You will find more infographics at Statista