Μήνας… ανακωχής και παύσης «εχθροπραξιών» αποδεικνύεται έως τώρα ο Ιούνιος στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες μετά τους πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς του πρώτου 5μήνου και κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης δεδομένων.
- Παιχνίδι υπομονής στο ελληνικό χρηματιστήριο
- Μήνας «ανακωχής» ο Ιούνιος στα παγκόσμια χρηματιστήρια
- Στάση αναμονής από τους ισχυρούς σε διεθνές επίπεδο
- Συνεχίζεται το rotation στον FTSE 25 και στον Mid Cap
Το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου οι διεθνείς αγορές έκαναν σημαντική ανοδική διόρθωση και αποκατάσταση αρκετών πτωτικών ακροτήτων που είχαν προηγηθεί, ενώ τις τελευταίες ημέρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ κινούνται με μεικτά πρόσημα, χωρίς κυρίαρχο στίγμα.
Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ελεγχόμενα πτωτικά, ενώ οι δείκτες της Wall Street που χθες στο φινάλε αιφνιδίασαν θετικά κλείνοντας με αξιοσημείωτα κέρδη, κινούνται πολύ ήπια πτωτικά, αλλά η συνεδρίαση έχει δρόμο ακόμη.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις του Ιουνίου κινείται με μειωμένους όγκους και τζίρους έναντι όλου του προηγούμενου 5μήνου. Η αγορά εκτονώθηκε με το μεγάλο rebalancing στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου όταν έκανε τζίρο 523 εκατ. ευρώ, όμως έκτοτε οι όγκοι και οι τζίροι «έκατσαν».
Το ελληνικό χρηματιστήριο όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχε εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης μόλις 13 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, ενώ και αυτή την εβδομάδα το volatility είναι πολύ ήπιο. Μολονότι δε λείπουν οι θετικές ειδήσεις, τα κατά αποτελέσματα μεγάλων ομίλων αλλά και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, εντούτοις η αγορά βρίσκεται σε μια φάση συσσώρευσης και υπομονής.
Οι επενδυτές αρκούνται σε ένα ιδιότυπο rotation στο χώρο του Large αλλά και του Mid Cap χωρίς μεγάλα ρίσκα, έως ότου δοθεί ισχυρότερο σήμα από τις διεθνείς αγορές. Πάντως, το γεγονός ότι πωλήσεις κάτω από την περιοχή των 890 μονάδων δε βγαίνουν, φανερώνει πως η αγορά αν εισρεύσουν προσεχώς νέα κεφάλαια, έχει τη δυνατότητα να κινηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Η εικόνα του Γενικού Δείκτη
Σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 893,82 μονάδες με μικρή άνοδο 0,23%, έχοντας κινηθεί από το υψηλό των 896,01 μονάδων (+0,47%) στις 12:07 μ.μ. έως το χαμηλό των 889,77 μονάδων (-0,23%) στις 14:47 μ.μ., που σημαίνει ότι είχε διακύμανση εφτά μονάδων.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.162,51 μονάδες με άνοδο 0,22%, ο Mid Cap έχασε τις 1.400 μονάδες κλείνοντας στις 1.399,44 μονάδες με πτώση 0,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 601,48 μονάδες με πτώση 0,84%. Ήταν η δεύτερη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη μετά το -2,52% χθες, ενώ αποδεικνύεται ότι χωρίς τις τράπεζες δύσκολα μπορεί να κάνει την υπέρβαση η αγορά.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,72 εκατ. ευρώ, με τα 6,78 εκατ. ευρώ, ήτοι το 11% σε πακέτα σε μετοχές όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και Jumbo. Στην κορυφή των συναλλαγών βρέθηκε η ΔΕΗ με 6,99 εκατ. ευρώ, ενώ υποχώρησε εκ νέο κατά 1,40% στα 6 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από το Νοέμβριο του 2020, ήτοι σχεδόν είκοσι μήνες πίσω.
O προβληματισμός για την πορεία της μετοχής της Επιχείρησης είναι εύλογος και έντονος, καθώς η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου έγινε στα 9 ευρώ, ενώ τώρα βρίσκεται τρία ευρώ χαμηλότερα, χωρίς να μπορεί να σηκώσει κεφάλι εδώ και μήνες.
Στο ταμπλό
Στον υπόλοιπο FTSE 25 ξεχώρισε το +3,32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την υπογραφή της παραχώρησης για το καζίνο στο Ελληνικό, στο +2,10% η Σαράντης, +2,21% η ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC, Aegean Airlines και ΟΠΑΠ. Αντιθέτως, πτώση 2,84% είχε η Viohalco, -1,47% η Τιτάν, -1,44% η Εθνική και -1,61% η Eurobank.
Στον Mid Cap πτώση άνω του 3% είχε η ΕΧΑΕ προβληματίζοντας έντονα, στο -2,78% η Reds, -2,48% η AVAX, -2,01% η Entersoft, -1,64% Epsilon Net και -1,11% η Cenergy Holdings. Κέρδη άνω του 2% είχε η Intracom Holdings, στο +2,86% η Profile και στο +1,13% η Τεχνική Ολυμπιακή.
Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν τίτλοι όπως Μαθιός, Επίλεκτος, Attica Συμμετοχών, Frigoglass, Π. Πετρόπουλος, Quality & Reliability, Ιντεάλ και AS Company, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Βογιατζόγλου, Space Hellas, Ελγέκα, Intercontinental, Σωλ. Τζιρακιάν, Φιερατέξ, Μύλοι Λούλοι, ΣΙΔΜΑ, Byte Computer και ΑΒΕ. Στο σύνολο της αγοράς επικράτησε απόλυτη ισορροπία με 54 ανοδικές και 54 πτωτικές μετοχές.