Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις που πιστοποιούν αδυναμία πειστικής υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στην παύση των πρωτοβουλιών των ισχυρών χαρτοφυλακίων που από την αρχή του μήνα τηρούν στάση αναμονής κάτι που έχει αντανάκλαση στις συναλλαγές.
- Αδυναμία υπέρβασης των 900 μονάδων και πτώση στο Χ.Α.
- Αρνητική η παράδοση του Ιουνίου στις αγορές
- Η στάση αναμονής από τους ισχυρούς, έχει επίπτωση στην αγορά
Από την αγορά δε λείπουν οι λίαν θετικές ειδήσεις όπως η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, τα εξαιρετικά αποτελέσματα κορυφαίων ομίλων αλλά και η ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα και το ξεμπλοκάρισμα έργων, όμως φαίνεται πως μετά τις ισχυρές κινήσεις που εκτονώθηκαν έως τα τέλη Μαΐου με το rebalancing, υπάρχει μια μίνι «ανακωχή», με αποτέλεσμα η αγορά να κρεμάει χαμηλότερα.
Παρόμοια μείωση των ισχυρών κινήσεων και των μεγάλων διακυμάνσεων παρατηρείται και διεθνώς τις τελευταίες ημέρες, όμως οι διεθνείς αγορές σε κάθε περίπτωση έχουν περισσότερο βάθος, ενώ το Χ.Α. παραμένει εξαιρετικά ρηχό, οπότε τέτοια συμπτώματα βγαίνουν αμέσως στην επιφάνεια.
Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ περιορισμένες διακυμάνσεις καταγράφονται έως το απόγευμα και στους τρεις δείκτες της Wall Street που δείχνουν να συσσωρεύουν, «μετρώντας» δυνάμεις και προτεραιότητες.
Καθοριστική εβδομάδα
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με αναλυτές, η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό της μεσοπρόθεσμης τάσης στις αγορές διεθνώς, καθώς οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, της Αυστραλίας και της Ινδίας αναμένεται να σκιαγραφήσουν τη δυναμική της αλλαγής του γεωοικονομικού τοπίου, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον PMI στην Κίνα να δώσουν συμβάλλουν στον προσδιορισμό της “θερμοκρασίας”.
Αρνητική η παράδοση του Ιουνίου
Για την αρνητική παράδοση του Ιουνίου έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη που τονίζει πως «ο Ιούνιος είναι ο μήνας με την πιο αδύναμη εμφάνιση ανοδικής τάσης, καθώς μόλις στη μία από τις τρεις χρονιές κλείνει θετικά. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι δείκτες εντός και εκτός των τειχών.
Τα μερίσματα έχουν προεξοφληθεί στις τιμές και μέρος της Αγοράς ξεκινάει σταδιακά τις καλοκαιρινές διακοπές απέχοντας από το ταμπλό. Στο εξωτερικό μάλιστα οι αμέσως επόμενοι αδύναμοι μήνες είναι ο Αύγουστος (45%) και ο Σεπτέμβριος (52%). Η υστέρηση των μηνών αυτών δεν αποδίδεται τόσο σε μια συντονισμένη πώληση μετοχών, όσο στην αποχή των «δυνατών χεριών» και τις καλοκαιρινές διακοπές με αποτέλεσμα οι δείκτες να γίνονται πιο ευάλωτοι ακόμα και σε μέτριας έντασης γεγονότα».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «επί εφτά συνεδριάσεις το επίπεδο των 900 μονάδων μοιάζει ανυπέρβλητο και με την αγορά να έχει μπει σε καλοκαιρινή περίοδο από πλευράς τζίρου. Ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται μία ουσιαστική κατοχύρωση του επιπέδου αν θέλει να δοκιμάσει κίνηση προς την ζώνη των 930-940 μονάδων, που είναι και το πτωτικό χάσμα από την 27η Απριλίου».
Η συνεδρίαση
Στη συνεδρίαση της Τρίτης λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 891,81 μονάδες με πτώση 0,94%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 57,10 εκατ. ευρώ, παραμένοντας κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ για 3η διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που έχει να γίνει πολύ καιρό στο Χ.Α.
Αυξημένες ήταν οι πιέσεις στα blue chips και στις τράπεζες, κάτι που μαρτυράται από το -1,12% του FTSE 25 και το -2,52% του τραπεζικού δείκτη, ενώ ελαφρώς καλύτερη ήταν η εικόνα στον Mid Cap που έχασε 0,41%. Καμιά μετοχή δεν είχε διψήφιο νούμερο στις συναλλαγές, καθώς ο ΟΤΕ διακίνηση 7,40 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 6,09 εκατ., η Alpha Bank 6,03 εκατ. και η Εθνική 5,93 εκατ. ευρώ.
Στον Large Cap μόνο οι Aegean Airlines (+3,29%), Jumbo (+1,27%) και Σαράντης (+0,15%) έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι Coca Cola HBC, Quest Συμμετοχών και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 2,93% και 2,81% δέχτηκαν οι Eurobank και Alpha Bank αντίστοιχα, στο -2,51% η Lamda Development, -2,41% η ΔΕΗ, -2,25% η ElvalHalcor, -1,96% η Εθνική, -1,85% η Πειραιώς κ.ο.κ.
Στον Mid Cap ανοδικά έκλεισαν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Autohellas, AVAX, Reds, Intracom Holdings και Ικτίνος, ενώ πιέστηκαν οι Παπουτσάνης (-3,10%), Briq Properties (-2,99%), Cenergy Holdings, Epsilon Net, Fourlis, Entersoft κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 32 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 77 που έκλεισαν με πτώση.