Νέα διαπιστευτήρια δίνουν με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου οι τράπεζες, επιβεβαιώνοντας την επανάκαμψη του κλάδου μετά από πολλά χρόνια απαξίωσης, ενδοσκόπησης και ανάταξης του συστήματος, Πλέον, η ολοκλήρωση μιας σειράς πρωτοβουλιών και των business και capital action plans επιτρέπουν στις τράπεζες να κοιτούν στην επόμενη ημέρα με πολύ λιγότερα βαρίδια από την προηγούμενη.
- Come back διαρκείας από τον “ταλαιπωρημένο” κλάδο
- Ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωσή των ιδρυμάτων
- Έμφαση στην εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου και
- στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων
- Στόχος η προσέλκυση νέων επενδυτών
- Κλείνει ο κύκλος εξυγίανσης των ισολογισμών
Μολονότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, όπως έδειξαν τα τρίμηνα, τα τραπεζικά ιδρύματα πλέον έχουν επιστρέψει για τα καλά στην κερδοφορία, έχουν καθαρίσει σε σημαντικό ποσοστό τα χαρτοφυλάκιά τους από τις επισφάλειες της 10ετούς δημοσιονομικής κρίσης, ενώ αναπτύσσουν ήδη νέα γενιά δανειοδοτήσεων. Βεβαίως, ελλοχεύει ο κίνδυνος της νέας κρίσης, καθώς το τελευταίο 6μηνο λόγω της κρίσης στην ενέργεια κυρίως, υπάρχει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, που μπορεί να αλλάξει εκ νέου το momentum εξυγίανσης, αν δεν ελεγχτεί αποτελεσματικά.
Με τις ανακοινώσεις 3μήνων, διαλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ανησυχίες ότι η κρίση θα ανέτρεπε τα σχέδια των διοικήσεων των τραπεζών για εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, αυξάνοντας τα κόκκινα δάνεια και τις επισφάλειες. Συνάμα, και οι προβλέψεις που κάνουν από τώρα και στο εξής είναι καλές και εντός πλαισίου, δε δείχνουν δηλαδή ανησυχητική επιδείνωση ή αλλοίωση της εικόνας βελτίωσης που παρουσιάζουν διαρκώς τα τελευταία τρίμηνα τα τραπεζικά ιδρύματα.
Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έδειξαν σημαντική βελτίωση στις χορηγήσεις νέων δανείων, που σημαίνει ότι επιστρέφουν στο ρόλο τους ως ατμομηχανή της οικονομίας και ως κεντρικός πυλώνας στήριξης των επιχειρήσεων στην προσπάθεια ανάπτυξης, επέκτασης και διεύρυνσης.
Μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν φανεί συνεπείς στις υποσχέσεις που έδωσαν κατά την περυσινή χρονιά: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται σε μονοψήφια ποσοστά, το χτίσιμο νέων επισφαλειών είναι εντός προβλέψεων και αναμένεται στο επόμενο εξάμηνο της χρήσης, η οργανική κερδοφορία βελτιώνεται και τα έκτακτα αποτελέσματα ενισχύουν την τελική γραμμή.
Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει το εισόδημα από τόκους ενώ το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την αύξηση του τουρισμού και των έργων από το ταμείο ανάκαμψης.
Μ. Χατζηδάκης: Σημαντική βελτίωση
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η εικόνα που παρουσιάζουν οι τράπεζες χρηματιστηριακά έχει ένα μεγάλο βαθμό δικαιοσύνης καθώς αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε κάθε λειτουργικό τομέα καθώς και την εγγύτητα που υπάρχει στην δυνατότητα τους να παράξουν μια αξιόλογη κερδοφορία».
Και συνεχίζει ο αναλυτής:
«Ένα από τα βασικά ζητούμενα που φαίνεται σταδιακά να ικανοποιείται είναι η προβλεπτική ικανότητα της Αγοράς στα κέρδη των τραπεζών. Ο βαθμός των επισφαλειών έχει μειωθεί σημαντικά, το οργανικό κόστος είναι ελεγχόμενο και οι προβλέψεις πλέον δεν δημιουργούν έντονες διακυμάνσεις στους ισολογισμούς.
Στις ανακοινώσεις των κερδών του α’ τριμήνου δόθηκαν πιο σαφείς κατευθύνσεις από τις διοικήσεις των τραπεζών που περιλάμβαναν το σύνολο των παραμέτρων της κερδοφορίας δίνοντας μια αίσθηση αυστηρότερου ελέγχου του τελικού αποτελέσματος. Βασικοί φορείς της αύξησης των τραπεζικών εσόδων είναι η παραδοσιακή μορφή των τραπεζικών εργασιών και δη οι χορηγήσεις.
Η προσδοκώμενη αύξηση σε καθαρές ροές του βιβλίου δανείων προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ για φέτος. Με μέσο επιτοκιακό περιθώριο 1,53% στο α’ τρίμηνο οι τράπεζες θα πρέπει να αναμένουν περί τα 130 εκατ. ευρώ επιπλέον εισόδημα σε τόκους από τα νέα δάνεια συν άλλα 300 εκατ. ευρώ από την αύξηση των επιτοκίων το οποίο αναλογεί για το δεύτερο μισό της χρήσης.
Στον αντίποδα θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική συρρίκνωση των πιστωτικών απομειώσεων οι οποίες κινούνται πλέον στην περιοχή του 0,56% –0,66% επί των καθαρών δανείων και είναι οι χαμηλότερες από το 2011. Αυτό σημαίνει ότι για το σύνολο της χρονιάς οι απομειώσεις θα βρεθούν στο χαμηλότερο σημείο από το 2010 οριακά υψηλότερες από το 1 δισ. ευρώ.
Με αυτές τις παραδοχές το σύνολο των συστημικών τραπεζών οδεύει σε επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη 1,8 δισ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 8% επί της ενσώματης καθαρής θέσης. Επιμέρους υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις οι οποίες οφείλονται στον βαθμό προόδου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και της απόδοσης που παρατηρείται στις γραμμές των εσόδων.
Eurobank: Ετοιμάζεται για μέρισμα
Με καθαρά κέρδη 305 εκατ. ευρώ, έναντι 72 εκατ. ευρώ πέρυσι έκλεισε το α’ τρίμηνο του 2022 για την Eurobank, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,07 ευρώ και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε 22,9%. Παράλληλα, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα έφτασαν στα 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Tα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 1,4% έναντι του 1ου τριμήνου 2021 και διαμορφώθηκαν σε 339 εκατ., από 335 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 24,7% σε 123 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου, τη Διαχείριση Περιουσίας και τις Υπηρεσίες Καρτών.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα οργανικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 6,7% σε 462 εκατ. ευρώ. Τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν σε 240 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω χρηματοοικονομικών κερδών από προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου. Κατά συνέπεια, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 57,4% σε 703 εκατ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 47 εκατ. ευρώ έναντι 32 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 13,1% και ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 45,4% σε 57 εκατ. το Α΄ Τρίμηνο 2022. Το 48% περίπου των καθαρών κερδών προήλθε από τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία και το 43% από αυτές στην Κύπρο.
Alpha Bank: Άνοιξε τις στρόφιγγες
Καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις κατέγραψε η Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ σε επίπεδο ομίλου τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε ευρώ 29,7 δισ. (+ 1,1 δισ. ευρώ).
Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ που ήταν το 4ο τρίμηνο του 2021, παρέχοντας σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία. Η δυναμική στην επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου αναμένεται να διατηρηθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η Τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει αναδοχές σε σημαντικά έργα χρηματοδότησης Μεγάλων Επιχειρήσεων, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.
Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε σε 12% τον Μάρτιο 2022, από 43% ένα χρόνο πριν και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο.
H αύξηση των χορηγήσεων δανείων και η ανθεκτική επίδοση των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Εσόδων από Προμήθειες, σε 108 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022, επίδοση που ξεπερνά το όριο των 100 εκατ. ευρώ για 4ο συνεχές τρίμηνο.
Όσο για τα κόκκινα δάνεια, αυτή τη στιγμή το απόθεμα της τράπεζας έχει υποχωρήσει στα 4,7 δισ. ευρώ, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει πέσει στο 12% στο τέλος Μαρτίου, από 13% στο τέλος του 2021 και 43% στο τέλος του 2020. Η Alpha Bank θα μπει στο κλαμπ του μονοψήφιου δείκτη NPE μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Εθνική Τράπεζα: Εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου
Με ισχυρή κερδοφορία και σημαντική βελτίωση αποδοτικότητας της ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους η Εθνική Τράπεζα, κατά το οποίο παράλληλα ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της υποχώρησε στο 6,5% στην Ελλάδα. Επιπλέον, η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου με τον δείκτη CET1 FL να διαμορφώνεται στο 15,1%, ενώ τα οργανικά κέρδη της τράπεζας εκτινάχθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 125 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 198 εκατ. ευρώ, με τα οργανικά κέρδη να ενισχύονται κατά 35% σε ετήσια βάση, σε 121 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας τις θετικές τάσεις σε όλους τους βασικούς τομείς κερδοφορίας της Τράπεζας.
Όπως αναφέρει η ΕΤΕ, η ισχυρή οργανική κερδοφορία αντικατοπτρίζει την εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες που αντιστάθμισε την πίεση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ, καθώς και την περιστολή των λειτουργικών εξόδων και την σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου σε επίπεδα σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα.
Πειραιώς: Σταθερά βήματα
Βελτίωση σ’ όλες τις βασικές γραμμές παρουσίασε η Πειραιώς Financial το πρώτο τρίμηνο του 2022, όπου είδε την κερδοφορία της να διαμορφώνεται στα 520 εκατ. ευρώ ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ανήλθε στο 10%. Η τράπεζα πέτυχε ισχυρή νέα παραγωγή δανείων ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 1ο 3μηνο, που οδήγησε σε επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 0,3 δισ., με επιτάχυνση των δανειοδοτήσεων κατά το 2ο τρίμηνο.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους, εξαιρουμένων των εσόδων από NPEs, ανήλθαν σε 246 εκατ. ευρώ (+11%) ετησίως, ενώ ισχυρή ήταν η παραγωγή καθαρών εσόδων από προμήθειες στα 114 εκατ. ευρώ, (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από μισθώματα), +37% ετησίως, με τάσεις βελτίωσης στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Τα έσοδα προ προβλέψεων έφτασαν στα 502 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου του τιμήματος της απόσχισης της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, με διπλασιασμό σχεδόν σε ετήσια βάση.