Ομάδα πίεσης προκειμένου να επηρεάσουν τη λογική της υπό διαμόρφωση νέας πολιτικής ελέγχου του πληθωρισμού και αποθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται ότι δημιουργείται στο πλαίσιο της ΕΚΤ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Η κεντρική θέση του lobbying group, όπως διατυπώνεται στα ελληνικά media και τους FT εστιάζει στη δημιουργία μηχανισμού εγκαίρου προειδοποίησης και αντίδρασης για την πρόληψη νομισματικών κινδύνων ώστε να επιτραπεί στις ευάλωτες χώρες η ομαλή προσαρμογή στη νέα νομισματική και δημοσιονομική πραγματικότητα.
Όπλο που θα δίνει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να παρεμβαίνει πυροσβεστικά σε φαινόμενα έξαρσης του κόστους δανεισμού στις ευάλωτες κυρίως χώρες, ως μηχανισμό πρόληψης νομισματικών και δημοσιονομικών σοκ στο πλαίσιο της ΕΚΤ, προωθεί lobbying group στο οποίο φαίνεται ότι μετέχει και ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο σχεδιασμός που προωθείται θα έχει αντικειμενικό στόχο να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη της διαδικσίας αντιμετώπθσης του πληθωρισμού προλαμβάνοντας οοκ στις αγορές για χώρες με αυξημένη ευαλωτότητα, όπως η Ελλάδα.
Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να σκιαγραφεί τη νέα νομισματικής πολιτική, την οποία θα ανακοινώσει σταδιακά. Αντικειμενικός στόχος θα είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού, με τρόπο ώστε να μην τραυματιστεί ανεπανόρθωτα η αναπτυξιακή δυναμική.
Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων και ο τερματισμός των προγραμμάτων στήριξης έχουν προκαλέσει ράλι αποδόσεων σε όλη την Ευρώπη, το οποίο είναι εντονότερο στην πιο ευάλωτη περιφέρεια της Ευρωζώνης. Για την Ελλάδα η κατάσταση είναι αρκετά χειρότερη, καθώς έχει χάσει προηγουμένως το waiver με αποτέλεσμα η αύξηση του κόστους δανεισμού να έχει ξεκινήσει νωρίτερα και είναι εκθετικά εντονότερη.
Ειδικότερα, αποδόσεις και spreads των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν εκ νέου την τελευταία εβδομάδα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ξεπερνάει το 3,8% και το spread να διευρύνεται στις 255 μονάδες βάσης, ενώ στο 3,35% κινείται η απόδοση του 10ετούς ιταλικού με το spread πλέον σταθερά πάνω από τις 200 μ.β. και στις 208 μ.β.
Ανακοινώσεις τον Ιούλιο
Ασχέτως προσδοκιών για την αύξηση των επιτοκίων και την τελική πολιτική της ΕΚΤ, που προμηνύεται σταδιακή, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν έχουν διαμηνύσει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και γνωστό «γεράκι» Ρόμπερτ Χόλτσμαν τόνισε πριν από μερικές μέρες πως πρέπει να αυξηθούν επιθετικά τα επιτόκια, κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς αυτό είναι που «θα έστελνε το απαραίτητο σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι σοβαρή στην καταπολέμηση του πληθωρισμού». Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank συμφώνησαν με την… επιθυμία του Χόλτσμαν, καθώς πλέον αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της, πιθανότατα αυτήν του Σεπτεμβρίου.
Οι Financial Times ανέφεραν πως η πλειοψηφία του Δ.Σ. θα στηρίξει μία πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αποφυγή εκτόξευσης –εκτός ελέγχου– του κόστους δανεισμού των αδύναμων χωρών. Αν και η ιδέα φαίνεται ότι κυοφορείται καιρό, θεωρείται απίθανο να ανακοινωθεί άμεσα και μάλλον θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Ιουλίου, όπου θα αποφασιστεί και η πρώτη -μάλλον μετριοπαθής- αύξηση επιτοκίων.
Auditor’s note
Το ζήτημα των θεσμικών παρεμβάσεων στις αγορές ομολόγων φαίνεται ότι καίει την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή, μέσω του οποίου διευρύνει το πεδίο δράσης και τα όπλα στη φαρέτρα του ΟΔΔΗΧ, τον οποίο αναβαθμίζει σε market maker της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Στόχος είναι να προλαμβάνονται κερδοσκοπικές κινήσεις.Ωστόσο, το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει ότι η εργαλειοποίηση του ΟΔΔΗΧ, χωρίς το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και την απαιτούμενη διαφάνεια εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από αυτούς που δυνητικά μπορεί να αντιμετωπίσει.