Μαθήματα δημιουργίας κρίσεων έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ομίλου στις 3 Ιουνίου του 2022. Επικοινωνιακές αστοχίες και κακοί χειρισμοί πέτυχαν να προκαλέσουν “φασαρία”, ανάγοντας ειλημμένες αποφάσεις που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό τοπίο και να συμβάλλουν στην προσέλκυση ικανών στελεχών, σε αντικείμενο σχολιασμού και κριτικής, υπονομεύοντας την προσπάθεια καλλιέργειας πρόσφορου εδάφους για την αύξηση των μισθών στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Η ΕΧΑΕ να πέτυχε σημαντικές επιδόσεις το 2021 και να έθεσε τις βάσεις για τη διατηρησιμότητα της κερδοφορίας της, δημιουργώντας εσωτερική αξία και δίνοντας σημαντικό μέρισμα στους μετόχους, οι χειρισμοί της διοίκησης όμως πέτυχαν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας… αλλού.
Η ΕΧΑΕ γίνεται η πρώτη εταιρία στον χρηματοοικονομικό τομέα που ανεβάζει τον πήχη των αμοιβών για το στελεχιακό δυναμικό, εν μέσω νέας κρίσης και καθώς εμφανίζει αυξημένα κέρδη. Ειδικότερα, η Γενικό Συνέλευση του ομίλου αποφάσισε διπλασιασμό αμοιβών του διοικητικού συμβουλίου, με τον CEO να λαμβάνει signng bonus.
Πραγματικά αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η απόφαση η γενική συνέλευση να είναι κλειστή και η ενημέρωση των δημοσιογράφων να γίνει μέσω δελτίου Τύπου. Η πρακτική αυτή που εφαρμόζεται πρώτη φορά σε εισηγμένη εταιρία, υπονομεύει το προϋπάρχον έλλειμμα διαφάνειας στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εντείνει την εικοτολογία και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
Τη στιγμή που η χώρα επιπλήττεται διεθνών για την ελευθερία του Τύπου, ενώ το Χρηματιστήριο επιχειρεί στροφή από φαινόμενα αδιαφάνειας όπως η Folli Follie και που γονάτισαν την αξιοπιστία της αγοράς και των θεσμών, η εταιρία “ναός” της λειτουργίας της αγοράς περιορίζει τη διαφάνεια και την προσβασιμότητα στην πληροφορία.
Η ΕΧΑΕ, πάντως, αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα συνοχής του ανώτατου management, καθώς η παραμονή του Σωκράτη Λαζαρίδη σε ρόλο συμβούλου του CEO, δημιουργεί αίσθηση συνέχειας, παράλληλα όμως, δεν επιτρέπει την εμπέδωση της αίσθησης αλλαγών. Οι αλλαγές στον στελεχιακό κορμό είναι περιορισμένες και χωρίς ουσία, ενώ προβληματικά σχήματα και δομές δεν… ανατρέπονται.
Η εισήγηση Χατζηνικολάου
Ο πρόεδρος της ΕΧAΕ Γιώργος Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
α) Στην περυσινή άντληση νέων κεφαλαίων μέσω του ΧΑ, τα οποία υπερέβησαν τα 8 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (8,093 δισ. πέρυσι, 1,391 δισ. το 2020, 1,297 δισ. το 2019, 450 εκατ. το 2018, 965 εκατ. το 2017 και 206 εκατ. το 2016).
β) Στην αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας των συναλλαγών μέσα στο 2021, η οποία συνεχίστηκε κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο (+13%, άνω των 95 εκατ. ευρώ).
γ) Στο γεγονός ότι πέρυσι το 34% των εσόδων της εταιρείας προήλθε από υπηρεσίες που δεν συνδέονται με την αξία των εγχώριων χρηματιστηριακών συναλλαγών και προβλέπεται σε γενικές γραμμές να έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Κοντόπουλος
Την εμπιστοσύνη του στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, της κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου εξέφρασε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης εταιρίας, χωρίς όμως να δώσει ψήγματα της νέας στρατηγικής του τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.
Ο Γιάννος Κοντόπουλος, επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στην καριέρα και τα εχέγγυά του, δείχνοντας αγχωμένος για να εξασφασλίσει το καλώς έχειν των μετόχων.
Auditor’s note: Bonus για breain gain
Η option άρσης του πλαφόν bonus στις τράπεζες δεν πέρασε, παρά το lobbying, στο νομοσχέδιο του ΤΧΣ, καθώς κρίθηκε από την κυβέρνηση ότι θα άνοιγε κερκόπορτα για κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο μεταξύ όμως, αυξήθηκαν οι μισθοί στη ΔΕΗ και άλλες εταιρίες του Δημοσίου.Έτσι, οι τράπεζες μένουν τελευταίες στην κούρσα των αυξήσεων, δημιουργώντας μια δομημένη ανισορροπία, η οποία θα μπορούσε δομικά να ανεβάσει το ρίσκο. Οι χαμηλότεροι μισθοί στις τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν κύμα φυγής στελεχών, να δημιουργώντας ασύμμετρο ανταγωνισμό από άλλες εταιρίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, οι διαφορές μισθών θα μπροούσαν να αυξήσουν το ενδεχόμενο διαφθοράς και από τη στιγμή που για τα υψηλόβαθμα στελέχη υπάρχει και η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο, τότε η κατάσταση επιδεινώνεται άρδην.
Συνολικά, η αύξηση μισθών στα υψηλά κλιμάκια δημιουργεί δυναμική διάχυσης και στα μεσαία και κατώτερα, όχι όμως με την ίδια δυναμική.