Στα υψηλά για τρίτο συνεχή μήνα παρέμεινε ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, αν και και υποχώρησε οριακά, εντείνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO μειώθηκε κατά 0,6% στις 157,4 τον Μάιο του 2022, τον δεύτερο μήνα της πτώσης, αλλά παρέμεινε κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 159,7 μονάδων που σημειώθηκε τον Μάρτιο.
Οι κύριες μειώσεις σημειώθηκαν στον δείκτη φυτικών ελαίων (-3,5%), εν μέσω χαμηλότερων τιμών στα έλαια φοινικέλαιου, ηλίανθου, σόγιας και κραμβέλαιου, λόγω της άρσης της απαγόρευσης εξαγωγής φοινικέλαιου από την Ινδονησία.
Ο δείκτης τιμών των γαλακτοκομικών υποχώρησε επίσης κατά 3,5%, η πρώτη πτώση σε οκτώ μήνες, καθώς οι τιμές του γάλακτος μειώθηκαν λόγω χαμηλότερων αγοραστικών όγκων λόγω αβεβαιοτήτων της αγοράς που απορρέουν από το συνεχιζόμενο lockdown στην Κίνα.
Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης μειώθηκε κατά 1,1% λόγω της υψηλής συγκομιδής στην Ινδία και του ασθενέστερου ρεάλ.
Από την άλλη πλευρά,
- οι τιμές του κρέατος συνέχισαν να αυξάνονται (+0,5%) και
- ο δείκτης τιμών των δημητριακών εκτινάχθηκε 2,2%, καθώς
- οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν μετά την απαγόρευση εξαγωγών που ανακοίνωσε η Ινδία εν μέσω ανησυχιών για τις συνθήκες καλλιέργειας σε αρκετές κορυφαίες χώρες εξαγωγής, καθώς και μειωμένες προοπτικές παραγωγής στην Ουκρανία λόγω του πολέμου.
Auditor’s note
Εσχάτως ανησυχίες για την εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα και την προοπτική να παραμείνουν σε δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα πυροδοτώντας επισιτιστικές κρίσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και δημιουργώντας το έδαφος για την εκδήλωση κοινωνικών αναταραχών που θα οδηγήσουν σε πολιτικές ανακατατάξεις και πιθανή άνοδο λαϊκιστών και ακραίων στοιχείων.Το Crisis Monitor προειδοποιεί σταθερά τα τελευταία χρόνια για τις την προοπτική εκδήλωσης επισιτιστικών κρίσεων παγκοσμίως , για μια σειρά από λόγους και εξ αιτίας πολεμικών αναταραχών.