Εκτός πλαισίου συζητήσεων θέτει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του State Department την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, απορριπτοντας την προσπάθεια τη μαξιμαλιστική διαπραγαμτευτική τακτική της Άγκυρας.
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.
Αλλαγή στάσης από Βερολίνο: Μη αποδεκτές οι ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας
Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων.
Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».
Μπαράζ
Η αντίδραση των ΗΠΑ έρχεται μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της Καγκελαρίας στη Γερμανία που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και τις υπερπτήσεις επί ελληνικών νησιών.
Η δήλωση αυτή από τη Γερμανία προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας που με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Γερμανία έχει πέσει στην ελληνική παγίδα.
Auditor’s note
Τόσο η στήριξη από το Βερολίνο όσο και από την Ουάσιγκτον δεν τοποθετείται επί των ελληνικών θέσεων, αλλά επί του status quo και των εσκαμμένων. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Γερμανία παρενέβησαν μετά από τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν και τον Όλαφ Σολτς.Οι τουκρικές προκλήσεις σε στρατιωτικό πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο εκδηλώνονται κλιμακούμενα τους τελευταίους μήνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιδράσει σθεναρά αρχής γενομένης πριν από δύο μήνες. Ωστόσο, η αντίδραση εταίρων και συμμάχων έρχεται αφού η Ελλάδα συμφώνησε σε εξοπλιστικά προγράμματα, στην αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία και την έγκριση των κυρώσεων στη Ρωσία.
Αν και η στήριξη στις κόκκινες γραμμές είναι πάντα θετική, εν τούτοις η αλληλουχία των γεγονότων δείχνει ότι θα μπορούσε να αρθεί ή να υποβαθμιστεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ένταση και η πυκνότητα των γεγονότων προσομοιάζουν με διαπραγματευτική προετοιμασία και επίδειξη δύναμης.