Την εξειδίκευση και έγκριση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ για τη Ρωσία μπλόκαρε εκ νέου η Ουγγαρία ζητώντας την εξαίρεση του πατριάρχη Κύριλλου, κίνηση που καθιστά πρόδηλα τα κίνητρα του Βίκτορ Ορμπάν.
Νέα εμπλοκή δημιουργήθηκε με το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, καθώς η Ουγγαρία έθεσε ζήτημα εξαίρεσης του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου από τη λίστα.
Η απόφαση της Βουδαπέστης να εγείρει και αυτό το ζήτημα, ενώ δεν είχε αναδειχθεί από τον Ορμπάν στο Συμβούλιο, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη -αν όχι απόδειξη- της αποθράσυνσης του Ορμπάν αφού η ΕΕ υπέκυψε στον αρχικό του εκβιασμό, ενώ καταδεικνύει με σαφήνεια τον ρόλο του στις εξελίξεις.
Η στάση του εκπροσώπου της Ουγγαρίας προκάλεσε αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις στη συνάντηση των COREPER που αναμενόταν να υιοθετήσει επισήμως το πακέτο.
Η ουγγρική πλευρά ζητάει επίσης τριετή εξαίρεση από την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαιοειδών που προέρχονται από την επεξεργασία φθηνού ρωσικού πετρελαίου. Δεν ήταν σαφές έως αργά χθες πότε θα γινόταν νέα συνάντηση της COREPER.
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που έχει δημοσιοποιηθεί η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Βουλγαρία λαμβάνουν εξαίρεση για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών και τις ειδικές προβλέψεις για σειρά χωρών που θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας εάν αναγκάζονταν να διακόψουν πλήρως τις εισαγωγές του πετρελαίου ή των προϊόντων του έως το τέλος του έτους. Περιλαμβάνει επίσης την –συντονισμένη με το Ηνωμένο Βασίλειο– απαγόρευση ασφάλισης δεξαμενοπλοίων που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο από ευρωπαϊκές εταιρίες.
Εξαιρέσεις για Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία
Ειδικότερα, η Ουγγαρία σε περίπτωση διακοπής της ροής μέσω του νότιου τμήματος του αγωγού Druzhba (που διέρχεται από την Ουκρανία), θα μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύεται ρωσικό αργό (που θα φτάνει μέσω δεξαμενοπλοίων στην Κροατία). Ο Ορμπάν επέμενε η διατύπωση να αναφέρει συγκεκριμένα το ρωσικό πετρέλαιο.
Στη Βουλγαρία δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης συμβολαίων μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών διά θαλάσσης έως τις 31.12.2024, υπό τον όρο τα συμβόλαια αυτά να έχουν συμφωνηθεί πριν τεθεί εν ισχύι η απόφαση. Η Βουλγαρία ζήτησε να εξαιρεθεί λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και του γεγονότος ότι ήταν από τις πρώτες χώρες στις οποίες η Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου.
Η Κροατία, επίσης κατ’ εξαίρεση, θα έχει τη δυνατότητα έως το τέλος του 2023 να εισάγει από τη Ρωσία απασφαλτωμένο μαζούτ (vacuum gas oil), υπό τον όρο ότι δεν θα μπορεί να το εισάγει από αλλού.
Για να δοθούν οι αναγκαίες εξασφαλίσεις σχετικά με τους ίσους όρους ανταγωνισμού, δεδομένου το πόσο φθηνό είναι το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών, η απόφαση προβλέπει ότι οι χώρες που θα συνεχίσουν να το εισάγουν δεν θα μπορούν μετά τις 31.12.2022 να μεταφέρουν ή να εξάγουν τα προϊόντα του σε άλλα κράτη-μέλη ή σε τρίτες χώρες.
Προσωρινή εξαίρεση χορηγείται στην Τσεχία, η οποία θα μπορεί για 18 μήνες να συνεχίσει να εισάγει προϊόντα ρωσικού πετρελαίου (κυρίως ντίζελ) από άλλα κράτη-μέλη. Σχετικά με την ασφάλιση των πλοίων, η απαγόρευση θα ισχύσει σε έξι μήνες από την επίσημη υιοθέτηση της απόφασης.
Αντίστοιχη περίοδο προσαρμογής αναμένεται να ανακοινώσει και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για υιοθέτηση της απαγόρευσης από όλα τα μέλη του G7.
Μετά από αίτημα της Κύπρου απαλείφθηκε από τις κυρώσεις η απαγόρευση συναλλαγών στην αγορά ακινήτων για Ρώσους και ρωσικές εταιρίες, που περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο της Κομισιόν.