Συνεδρίαση διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών ύστερα από την έντονα ανοδική κίνηση του προηγούμενου 10ημέρου ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δείχνει πως χρειάζεται επιπλέον δυνάμεις και αύξηση συναλλαγών για να καταφέρει να ανακτήσει με πειστικό τρόπο το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων.
- Δυστοκία στις 900 μονάδες έφερε διόρθωση στο Χρηματιστήριο
- Επιστροφή πωλητών οδήγησε το Γ.Δ. στις 890 μονάδες
- Μειωμένες οι συναλλαγές στο Χ.Α., εύλογη η διόρθωση
Ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε με την υπέρβαση των 900 μονάδων έχοντας υψηλό ημέρας στις 901,96 μονάδες στο ξεκίνημα, αλλά δεν υπήρχαν τα «καύσιμα» και η δυναμική να κρατηθούν αυτά τα επίπεδα, δίνοντας παράταση στην κατοχύρωση αυτού του ορίου που αργά ή γρήγορα θα «πέσει» εκ νέου. Τελικώς, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 890,28 μονάδες με πτώση 1,08%, που ήταν και το χαμηλό ημέρας, καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης οι πωλητές ενισχύθηκαν.
Βεβαίως, η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 68,51 εκατ. ευρώ, σαφώς μειωμένη έναντι όλων των συνεδριάσεων του τελευταίου διαστήματος, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρξε τάση… ξεφορτώματος, απλώς δεν παρουσιάστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον σ’ αυτά τα επίπεδα.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.154,88 μονάδες με πτώση 1,34%, ο Mid Cap έκλεισε με πτώση -0,68% στις 1.400,17 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 1,69% στις 605,84 μονάδες.
Θυμίζουμε πως το Χ.Α. από το κλείσιμο των 851,20 μονάδων την Πέμπτη 19 Μαΐου έως χθες, σε εννέα συνεδριάσεις είχε καταγράψει σημαντική ανοδική διόρθωση και αποκατάσταση των ισχυρών πιέσεων του 1ου 15ημέρου του περασμένου μήνα.
Η εικόνα του Γενικού Δείκτη
Ο Γ.Δ. είχε ενισχυθεί σε 5,73%, ο FTSE 25 είχε κερδίσει 7%, ο Mid Cap υστέρησε με άνοδο μόλις 0,64%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος είχε ηγηθεί της αντίδρασης με +13,96%. Το ίδιο διάστημα οι τραπεζικές μετοχές είχαν πρωταγωνιστήσει στην άνοδο. Η μετοχή της Eurobank είχε ράλι +18,57%, η Εθνική +13,87%, η Alpha Bank +11,14% και η Πειραιώς +7,57%.
Η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International με την προσθήκη της Εθνικής και του Μυτιληναίου στον MSCI Standard Greece, έφερε σημαντικές εισροές πρωτίστως στις δύο αυτές μετοχές, αλλά όπως έδειξε και η συνεδρίαση της Τρίτης και στις υπόλοιπες έξι μετοχές που απαρτίζουν τον εν λόγω δείκτη. Η διαγραφή της Ρωσίας από τη φαρέτρα των αναδυόμενων αγορών, δημιούργησε ένα… παλαντζάρισμα χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε αυτές, αυξάνοντας – στο βαθμό που της αναλογεί – και το μερίδιο της ελληνικής αγοράς.
Συνάμα, ένας άλλος λίαν θετικός καταλύτης που στήριξε την αντίδραση πρωτίστως των τραπεζών αλλά και όλου του FTSE 25 ήταν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες και μια σειρά άλλων εισηγμένων, που έδειξαν ανθεκτικότητα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη συγκυρία με συνδυασμό αρνητικών καταλυτών (πόλεμος, ενεργειακή κρίση, εφοδιαστική αλυσίδα, πρώτες ύλες κ.λπ.).
Το ταμπλό
Στη σημερινή – διορθωτική συνεδρίαση λοιπόν, στον Large Cap ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ (+3,97%), Motor Oil (+1,34%), Μυτιληναίος, Εθνική και Τιτάν. Αντιθέτως, διόρθωση 4,46% έλαβε χώρα στη μετοχή της Σαράντης, άνω του 3% έλαβε υποχώρησαν μετοχές όπως Eurobank και Jumbo, άνω του 2% έχασαν οι Coca Cola HBC και Lamda Development, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ και Quest Συμμετοχών.
Στον Mid Cap μόνο οι Ευρωπαϊκή Πίστη και η Τεχνική Ολυμπιακή έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ πιέστηκαν οι Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι, Πλαίσιο, AVAX, ΕΥΑΘ, Ικτίνος κ.α. Στην ευρύτερη αγορά, κάποια ελαφρά θετική κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Βογιατζόγλου Systems, Byte Computer, ΑΒΕ, ΣΙΔΜΑ, ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης, Έλτον και Καρέλιας.
Αντιθέτως, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Sato, Προοδευτική, Λεβεντέρης, Attica Bank, Κέκροπας, Ελγέκα, ΑΝΕΚ, Unibios και Lavipharm. Στο σύνολο της αγοράς 31 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 79 με πτώση.
Movers & Shakers