Πολιτική απόφαση για διεύρυνση της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας σηματοδοτεί η συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς και την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού και την αντικατάστασής τους από γερμανικά.
Σε συμφωνία για την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BMP στην Ουκρανία και την αναπλήρωση τους από γερμανικά Marder κατέληξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς, την οποία ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος, όχι όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το θέμα είχε διαρρεύσει από καιρό στα ελληνικά media, στο πλαίσιο πολιτικής προετοιμασίας του εδάφους, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πιεζόταν από καιρό από τις ΗΠΑ για παροχή εξοπλισμού σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, αλλά ζητούσε αναπλήρωση από τις ΗΠΑ. Εν τέλει, το Βερολίνο ανέλαβε το ρόλο της παροχής εγγυήσεων και υλικού αντικατάστασης, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών του.
Auditor’s note
Ασχέτως των τεχνικών και στρατιωτικών λεπτομερειών, η αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία, έρχεται σε συνέχεια της αποστολής όπλων και κλιμακώνει και διευρύνει το ελληνικό αποτύπωμα στον πόλεμο και μάλιστα με τρόπο που δεν συνεισφέρει στην ειρήνη.Από γεωστρατηγική σκοπιά, η αποστολή τεθωρακισμένων αποτελεί σαφή πράξη εμπλοκής στην εν εξελίξει αντιπαράθεση στην Ουκρανία, ενώ η διεύρυνσή της σηματοδοτεί κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα. Ο αντίκτυπος της πολιτικής αυτής είναι βέβαιο ότι θα είναι πολυεπίπεδος και δεν θα περιοριστεί στα ενεργειακά. Υπ αυτό το πρίσμα, η παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τους εταίρους και συμμάχους, όχι μόνο στη μορφή της αναπλήρωσης αμυντικού υλικού., κρίνεται επιβεβλημένη. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εκπονήσει σενάρια συνητικών αντιποίνων από τη Ρωσία, επιδεικνύοντας αυξημένη ετοιμότητα ώστε να περιορίσει τον δυνητικό αντίκτυπο.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από την έλλειψη λεπτομερειών στη συμφωνία.
Διπλωματικά, η συμφωνία αυτή προλειαίνει το έδαφος για επαναπροσέγγιση Αθήνας – Βερολίνου, καθώς οι διμερείς σχέσεις ήταν από καιρό παγωμένες.
Marder έρχονται, BMP-1 φεύγουν
Την Τρίτη, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, στην Ελλάδα τη συμφωνία ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση συμφωνήθηκε η παραχώρηση τεθωρακισμένων παραλαβής 1994, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) γερμανικής κατασκευής τύπου Marder. Από το υπουργείο Αμυνας σημειώνεται ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.
Αυτή τη στιγμή στο δυναμικό του Στρατού Ξηράς υπάρχουν 147 ΤΟΜΑ τύπου BMP-1. Σύμφωνα με την “Καθημερινή” πηγές, το πρώτο προσχέδιο συζητήσεων για συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου στοχεύει στην παραχώρηση συνολικά 30 ΤΟΜΑ τύπου BMP-1 και την αντικατάστασή τους με ισάριθμα Marder.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα του Κιέβου κατατέθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και στη συνέχεια ακολούθησαν εντατικές συνομιλίες με το Βερολίνο για την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με αξιόπιστες μονάδες μεταφοράς προσωπικού. Η συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας στον τομέα της άμυνας αδιαμφισβήτητα θα απασχολήσει και τις επαφές που αναμένεται να έχει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.