Ο όμιλος Ελλάκτωρ μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί “αναγεννημένος” ως το νέο growth stock του 2022, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αποσύνθεσης και μεγάλων προβλημάτων.
Η διοίκηση από το 2020 και μετά ξεκίνησε την επισήμανσης των οργανικών προβλημάτων του ομίλου, βρήκε τα κέντρα αυξημένου κόστους, επεσήμανε μετοχικές αστοχίες και παρά τα προβλήματα και τις έριδες των μετόχων βρέθηκαν οι λύσεις για την είσοδο σε νέα πορεία ανάπτυξης του ομίλου.
Κλειδί ήταν η μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. Ευρώ που έδωσε σημαντικές ‘κεφαλαιακές ανάσες’ στον όμιλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αναγκαιότητα της αύξησης την ασπάστηκαν και οι δύο μετοχικές πλευρές εκείνης της εποχής και μάλιστα συμμετείχαν πέρα από τα Δικαιώματά τους.
Σταδιακά και από το 2021 και μετά, ο όμιλος αρχίζει να γίνεται διεκδικητικός και ανταγωνιστικός (και πάλι) και στις κατασκευές δημόσιες και ιδιωτικές μία εξέλιξη που για κάποιους είχε γίνει ‘μήλο της έριδος’. Ήδη το ανεκτέλεστο διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. Ευρώ.
Επιπλέον σε ότι αφορά τον τομέα των δραστηριοτήτων, οι κατασκευές αποτελούν περίπου το 40% των εργασιών του ομίλου και το υπόλοιπο σε δραστηριότητες που αφορούν ενέργεια και περιβάλλον δύο πολύ επίκαιρους κλάδους που μπορούν να μεγενθύνουν και τις χρηματοδοτήσεις από το Greece 2.0 και να διαφοροποιήσουν το προφίλ.
Μετοχικές ανακατατάξεις
Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η λήξη της ενδομετοχικής κόντρας με την έξοδο της μίας πλευράς (εφοπλιστών) και η αντίστοιχη είσοδος της Motor Oil στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου. Μία εξέλιξη που έχει διπλό καλό. Αφ’ ενός τελειώνει μία επώδυνη συγκυρία με εκατέρωθεν βολές και αφ’ ετέρου εισέρχεται ένας νέος ισχυρός μετοχικός πόλος με μεγάλες φιλοδοξίες.
Η προσφορά από τη Motor Oil κατατέθηκε στο Δ.Σ. στις 11 Μαΐου και συζητήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει και το νέο επιχειρηματικό σχέδιο για το που θα στρέψει το ενδιαφέρον της, αλλά όπως τονίστηκε από τη διοίκηση οι κλάδοι που δραστηριοποιείται ήδη, είναι σημαντικοί και βασικοί.
Η πορεία της μετοχής
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ όπως και όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των πρώτων υλών σε όλους τους κλάδους. Ωστόσο η διοίκηση εκτιμά ότι θα συνεχίσει να είναι κερδοφόρος και τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εάν οι χρήσεις 2022-2023 είναι κερδοφόρα, ο όμιλος θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος ή το 2023 ή το 2024 ανάλογα με τις εξελίξεις και τον τραπεζικό δανεισμο.
Κέρδη μετά από 11 τρίμηνα ζημιών
Επιστροφή στην καθαρή κερδοφορία μετά από 11 συνεχόμενα ζημιογόνα τρίμηνα. Σε 14,0 εκατ. Ευρώ ανήλθαν τα Καθαρά Κέρδη μετά από φόρους έναντι ζημιών 9,1 εκατ. Ευρώ , την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Σε 220,2 εκατ. διαμορφώθηκε ο Κύκλος Εργασιών Ομίλου, αύξηση 14% σε ετήσια βάση.
Τα Κέρδη προ φόρων τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) για το Α’ Τρίμηνο 2022 ανήλθαν σε 67,3 εκατ. Ευρώ έχοντας αύξηση 65%. Χωρίς την αναπροσαρμογή το EBITDA ανήλθε σε 58,3 εκατ. Ευρώ ήτοι αύξηση 43%
Τα Λειτουργικά Κέρδη (ΕΒΙΤ) για το Α’ Τρίμηνο 2022 ξεπέρασαν τα 30 εκατ. Ευρώ έναντι 13,2 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2021
Στα αποτελέσματα περιλαμβάνεται και πρόβλεψη 7 εκατ. Ευρώ για τις αποζημιώσεις προς τους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού , εφόσον τελεσιδικήσουν οι ενστάσεις.
Οπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας “το 1ο Τρίμηνο του 2022, επισφραγίζει τη θετική πορεία του Ομίλου ως αυτή αποτυπώθηκε και στα ετήσια αποτελέσματα του ’21 και επαναφέρει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε καθαρή κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2019 (ή μετά από 11 ζημιογόνα τρίμηνα) επιβεβαιώνοντας τους στρατηγικούς στόχους της διοίκησης”.