Άλμα της τάξης του 1,5% είναι η πρώτη αντίδραση των αγορών στην συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μείωση των εισαγωγών αργού και προϊόντων του από τη Ρωσία στην ΕΕ κατά 90% έως το τέλος του έτους, παρά τις αρκετές εξαιρέσεις και ασάφειες που αυτή περιλαμβάνει.
Τα futures του αργού WTI εκτινάχθηκαν περισσότερο από 2% στα 118 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου, ενώ πάνω από τα 123 δολάρια διαπραγματεύεται το Brent.
Η συμφωνία επιλύει ένα αδιέξοδο με την Ουγγαρία σχετικά με την επιβολή του σκληρότερου μέτρου που έχει λάβει η ΕΕ κατά της Μόσχας και θα ανοίξει τον δρόμο για άλλα στοιχεία ενός έκτου πακέτου κυρώσεων, το οποίο έχει προαναγγελθεί, αλλά όχι ακόμα συμφωνηθεί πλήρως, ενώ η εφαρμογή του θα είναι σταδιακή και κλιμακούμενη.
Στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνεται και αποκοπή της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κέρδη της τιμής του πετρελαίου μπορεί να εξανεμιστούν, καθώς η κίνηση έχει ήδη τιμολογηθεί από τις αγορές.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί αφού οι πόλεις του Πεκίνου και της Σαγκάης χαλάρωσαν τους περιορισμούς για τον Covid, με ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με την επίδραση της εκτίναξης των τιμών της βενζίνης στην παγκόσμια κατανάλωση.
Από την πλευρά της παραγωγής, οι OPEC+ πρόκειται να επιμείνουν στην πολιτική του για μετριοπαθείς αυξήσεις της παραγωγής στη συνάντησή του την Πέμπτη, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Δύσης για μεγαλύτερη παραγωγή ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές.
Οι OPEC+ και οι… μπαλαντέρ
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία συμμετέχει στη σύνθεση OPEC+, όχι όμως στον OPEC. Επίσης, εκτός αγοράς παραμένουν Ιράν και Βενεζουέλα που διαθέτουν δυναμικότητα που θα μπορούσε να αναπληρώσει τις απώλειες από τη Ρωσία, αλλά πολιτικά βρίσκονται πιο κοντά στη Μόσχα από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Ρόλο μπαλαντέρ μπορεί να παίξει η Λιβύη, η οποία παραμένει βυθισμένη στο χάος και τα κλειδιά της σταθερότητας της χώρας είναι διαμοιρασμένα σε φατρίες, ενώ ρόλο παίζουν η Τουρκία και η Ρωσία.
Η πορεία των τιμών του πετρελαίου